Ook voer dieren op kinderboerderij Donkere Duinen volledig biologisch

Kinderen die een kinderboerderij bezoeken, vinden het vaak erg leuk om de dieren te voeren. Net als in een dierentuin is het echter ook in De Helderse Vallei niet toegestaan de dieren te voorzien van zelf meegenomen voedsel. Om de jonge bezoekers toch tegemoet te komen, is het voortaan mogelijk de dieren te voeren met eigen (biologisch) voedsel van de kinderboerderij.

Met de verhuizing van kinderboerderij Donkere Duinen naar De Helderse Vallei is een grote stap gezet naar een beter welzijn en hygiëne voor de dieren en de bezoekers. Dat betekent onder meer dat er niet meer zelf meegebracht voedsel gevoerd mag worden. "Sommige bezoekers zijn hier erg teleurgesteld over", laat een woordvoerster van De Helderse Vallei weten. "Als alternatief bieden wij straks de mogelijkheid aan onze jeugdige bezoekers om ons eigen voedsel aan de dieren te voeren. Dieren voeren blijft daarmee een attractie."

Vanuit landelijke voorschriften is het verboden om keukenafval en etensresten aan dieren te voeren. Verspreiding van ziekten is de achterliggende regel van dit verbod. De regel werd in 2003 ingevoerd om dierziektes, zoals de varkenspest of MKZ, te voorkomen. Voor de dieren is het lang niet altijd gezond wat zij gevoerd krijgen, zij kunnen hier ziek van worden of zelfs overlijden. "Als er gevoerd mag worden, is er geen controle meer over hoeveelheid en samenstelling van het voer. Dieren worden te dik of herkauwers (geiten, schapen, koeien) lijden aan 'pensverzuring'. Daaraan kunnen ze overlijden. Ook nemen sommige bezoekers brood of groenten over datum mee, waardoor het mogelijk schimmels bevat waar dieren behoorlijk ziek van kunnen worden."

Biologisch

Biologisch betekent 'zo natuurlijk mogelijk'. "En dat willen we ook voor onze dieren", aldus De Helderse Vallei. "Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, preventieve geneesmiddelen of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook het voer van de dieren komt uit de biologische landbouw."

Bron: Den Helder Actueel, 22-07-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.