Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit presenteert een studie van het LEI Wageningen UR waaruit blijkt dat de omzet van diervriendelijk geproduceerd vlees, kip en eieren fors is gestegen. Consumenten gaven daaraan in 2009 in de supermarkt bijna twee keer zoveel geld uit; van 21,5 miljoen euro in 2008 naar 40,7 miljoen euro in 2009.
In percentages is de verkoop in de supermarkt van deze dierlijke producten gestegen van 0,7 naar 1,2 procent. Het vlees is te herkennen aan bijvoorbeeld het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Dit kenmerk is een garantie voor onder andere meer ruimte, meer daglicht en meer afleidingsmateriaal voor de dieren.
Als de verkoop van biologisch geproduceerd vlees, kip en eieren - wat ook diervriendelijker wordt geproduceerd - wordt opgeteld bij de resultaten, komen de verkooppercentages hoger uit. Dan is het percentage duurzaam geproduceerd vlees, kip en eieren 3 procent.
Minister Verburg: "Het is nu duidelijk: duurzaam is geen hype, maar een trend, waarvan ik de verwachting heb dat deze zich gestaag zal voortzetten. Ik hecht veel waarde aan de stijging waaraan alle partijen hard hebben gewerkt. Het slaat aan." De omzet van diervriendelijker geproduceerd varkens- en rundvlees steeg het hardst. Dat komt vooral door de introductie van duurzamer geproduceerd vlees in 2009.
Minister Verburg sloot vorig jaar een convenant met verschillende brancheorganisaties en de Dierenbescherming om het aandeel diervriendelijker geproduceerd vlees, kip en eieren elk jaar met minimaal 15 procent te verhogen. Die doelstelling is ruim gehaald.
Aan het convenant 'Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten' van mei 2009 doen de volgende organisaties mee: het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Dierenbescherming, Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca), Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Nederlandse Vereniging van Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) en de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS).
Kijk hier voor het volledige rapport.
21-06-10
Biologisch geproduceerde producten verhoogd aandeel tot 3 procent
Meer diervriendelijker vlees, kip en eieren in de schappen
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-12-08 Versoepeling van eisen voor Zweedse bio-varkenshouderij
- 2023-12-07 Nog niet alle supermarkten hebben kip zonder keurmerk uitgefaseerd
- 2023-12-01 Positieve resultaten voor slagersformule De Groene Weg
- 2023-11-30 GeluksVogeldag met thema dubbeldoel kippen
- 2023-11-30 Nudgingcampagne met biologisch vlees en vleeswaren gaande in AH-schappen
- 2023-11-23 Johan Walvoort vertelt op lokale radio over omschakeling naar biologisch
- 2023-11-21 Ammoniakemissie reductie bij varkens - vijf biologische bedrijven in beeld
- 2023-11-17 Minister Adema bezoekt biologisch varkenshouder
- 2023-11-15 QA manager Yarrah neemt modderbad
- 2023-11-08 "Meer dan de helft van de Europeanen vermindert vleesconsumptie"
- 2023-11-07 Vriesvers concept geïntroduceerd bij Ekoplaza Den Bosch
- 2023-11-06 Nieuw: nationale dierlijke database 'OrganicXLivestock'
- 2023-10-16 Eerste geval van blauwtong serotype 3 in Duitsland bevestigd
- 2023-10-11 “We willen vleesminnend Nederland helpen om voor duurzaam vlees te kiezen”
- 2023-10-09 Vleesnota 2023: vleesconsumptie is verder gedaald in 2022
- 2023-10-09 Veel te beleven tijdens de eerste Goed Verhaal Dag op bio-boerderijen in Vaassen, Buren en Zoeterwoude