Grasgevoerde koeien produceren melk met meer omega-3

Onderzoekers hebben ontdekt dat koeien die volledig met gras gevoerd worden, melk produceren met een hoger niveau van omega-3 en andere gezonde vetten.

Het project, waar onder andere de universiteit van Minnesota in de VS en Newcastle universiteit in Engeland aan meegeholpen hebben, laat zien dat dit dieet een gezondere balans in de verzuren creëert. Het verbeterde profiel van vetzuren in biologische grasmelk en andere zuivelproducten brengt de ratio van omega-6/omega-3 bijna tot 1 op 1. Bij conventionele volle melk bedraagt dit 5,7 tot 1 ter vergelijking

Omega-6 en omega-3 zijn essentiële voedingsstoffen voor mensen, hoewel een overmatige inname van omega-6 en te weinig omega-3 het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes kan verhogen. Eerdere studies hebben aangetoond dat het eten van biologisch rundvlees of biologische melk de opname van omega-3 vermindert, terwijl het de opname van omega-3 en geconjugeerd linolzuur (CLA), een andere gezonde vetzuur, verbetert.

Met de groeiende vraag naar biologische zuivelproducten kunnen producenten hun winstgevendheid en marktaandeel verhogen door over te gaan op volledige grasvoeding," zegt medeauteur Dr. Bradley Heins, Associate Professor Zuivelwetenschappen bij de universiteit van Minnesota. 

'Grasmelk koeien'

De studie, die gepubliceerd is in het blad Food Science and Nutrition, heeft het profiel van vetzuren in melk van koeien vergeleken. Deze koeien werden onder drie verschillende systemen gehouden:

  • 'Grasmelk' koeien krijgen een dieet van 100 procent biologisch gras en ruwvoer, op het weiland en via hooi en kuilvoer.
  • 'Biologische' koeien krijgen ongeveer 80 procent van hun droge stof opname door middel van veevoeder en 20 procent uit graan en concentraten.
  • 'Conventionele' koeien krijgen ongeveer 53 procent van hun dagelijkse voeding via veevoeder en 47 procent uit granen en concentraten. 

Grasmelk bevat veruit het hoogste niveau omega-3 - 0,05 gram per 100 gram melk (g/100 g), in vergelijking met 0,02 g/100 g in conventionele melk - dit betekent een afname van omega-3s van maar liefst 147 procent. Grasmelk bevat ook 52 procent minder omega-6 dan conventionele melk en 36 procent minder omega-6 dan biologische melk. Daarnaast heeft het onderzoeksteam aangetoond dat grasmelk het hoogste gemiddelde niveau van CLA bevat - 0,043 gram per 100 gram melk, in vergelijking tot 0,019 gram per 100 gram conventionele melk en 0,023 gram per 100 gram biologische melk.

Publieke gezondheid

De studie laat zien dat de dagelijkse consumptie van grasmelk de gezondheid van mensen kan verbeteren. Naast de al bewezen metabolische en cardiovasculaire voordelen van omega-3 vetzuren en CLA, zijn er bijkomende voordelen voor zwangere vrouwen, baby's en kinderen. De omega-3 vetzuren spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van de ogen, het brein en het zenuwstelsel. De juiste inname van omega-3 kan ook de afname van cognitieve functies bij ouderen vertragen.

Medeauteur Charles Benbrook van de John Hopkins universiteit wijst erop dat "De bijna perfecte balans van omega-6 en omega-3 vetzuren in grasmelk producten consumenten kunnen helpen om het risico op hart- en vaatziekten en andere metabolische ziekten te verminderen." 

Bron: Farming UK


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven