"Beste landbouwsysteem dat er is"

Toekomstige bio-boer zoekt boerderij

The Milk Story heeft een probleem waargenomen: jonge ondernemers die boer willen worden kunnen geen bestaande boerderij vinden om over te nemen, terwijl bestaande boerenbedrijven geen opvolger hebben. Eén en één is twee zou je denken, maar ze vinden elkaar niet. Hoog tijd om hiermee aan de slag te gaan.

Dit weekend staat The Milk Story dan ook op het festival dat tussen de weilanden plaatsvindt: Welcome to the Village, en gaan ze op zoek naar een boerderij voor aanstormend boer Catrinus. De melkveehouderij van zijn ouders, waar hij is opgegroeid, stond bijkans naast het festivalterrein in Leeuwarden. Vijf jaar geleden werd die verkocht. Maar nu is hij op zoek naar een boerderij om over te nemen, want de drang om boer te zijn is te groot.

Catrinus heeft een droom: sinds zijn zestiende weet hij dat hij boer wil worden. Zijn levensloop wordt gevormd door zijn drang naar de vrijheid die het zijn van boer hem geeft. Stap voor stap komt hij dichterbij zijn doel: een eigen boerderij in West-Europa. Hij volgde aan de Warmonderhof in Dronten de opleiding biologische landbouw, waarna hij bij de buren van CAH Vilentum een bachelor in agrarisch ondernemerschap haalde. Momenteel runt hij het weidebedrijf van het Aeres Praktijkcentrum.Zijn droomboerderij heeft Catrinus helder voor ogen: "Mijn bedrijf is gemengd. Naast ongeveer 50 melkkoeien, houd ik vleesvee en heb ik een tuinbouwtak. De producten die ik produceer, zet ik af binnen mijn eigen klantenkring. De locatie maakt me niet veel uit, ik denk bijvoorbeeld aan Twente, de Achterhoek of Noord-Brabant. Ik wil mijn bedrijfsvoering biologisch houden, dat vind ik het beste landbouwsysteem dat er is. Het is een systeembenadering die de hele kringloop op de boerderij, holistisch benadert. Je regisseert continu een kringloop."

Het hele verhaal van Boer Catrinus is te vinden op The Milk Story.

Kick-off

Niet alleen mogelijke opvolgers zijn op zoek naar een boerderij, ook oude boeren willen graag met pensioen, maar hebben geen opvolging. De zoektocht van Catrinus is de kick-off van een serie waarin The Milk Story aandacht wil vragen voor dit probleem en op zoek gaan naar oplossingen. Een half jaar lang volgen ze Catrinus die de boerderij van zijn dromen hoopt tegen te komen.

Voor meer informatie: info@milkstory.nl en www.milkstory.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven