Ekoplaza is 'no part of the Plastic Soup'

Als biologische én Plastic Soup Proof supermarkt doet Ekoplaza er alles aan om zwerfafval, verantwoordelijk voor de plastic soep, te vermijden. Ook haar klanten maakt Ekoplaza bewust van dit grote probleem. Onder meer in de winkel en via het klantenmagazine Lekker Weten. Zo vertelt Ekoplaza ambassadeur en surfer Dorian van Rijsselberghe over zijn ervaringen met plastic afval in onze wereldwateren.

Bij het uiteenvallen van plastic zwerfafval komen schadelijke chemicaliën vrij die zowel het land- als het watermilieu aantasten en daarmee de ecosystemen met de daar levende dieren en organismen. Zo'n 80% van het afval op zee bestaat uit plastics. Als biologische supermarkt wil Ekoplaza geen aandeel hebben in deze Plastic Soup. Daarom scheidt Ekoplaza al haar afval en hergebruikt indien mogelijk. Plastic wordt zoveel mogelijk vermeden en om hierin steeds beter te worden, is een samenwerking met de Plastic Soup Foundation gezocht. Sinds de samenwerking in 2015 zitten al ruim 180 producten in biologisch afbreekbare verpakkingen, die het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten.
  • De composteerbare foliën (inclusief etiket) zijn herkenbaar aan het kiemplantlogo: deze verpakking breekt binnen 90 dagen af.
  • Door de omdozen plakbandvrij te maken is al ruim tientallen kilometers plastic bespaard.
  • Rolcontainers naar de winkels hebben geen plastic seal meer, dat ruim 100 kilo plastic besparing per week oplevert.

Een Big Shopper van PET

Bij plastic tassen spelen diverse milieuaspecten een rol, zoals CO2-uitstoot, landgebruik en zwerfafval. Milieu Centraal stelt dat een big shopper gemaakt van PET het meest milieuvriendelijk is. Ekoplaza heeft geen plastic tassen meer, ook niet tegen betaling. Wel een big shopper met, gemaakt van PET. Hierop zit 1 euro statiegeld, omdat gebleken is dat statiegeld ervoor zorgt dat plastic niet als zwerfafval eindigt.

Per week gebruik je zo'n 4 tot 5 plastic tassen en dus ruim 230 plastic tassen per jaar. Een big shopper zorgt voor een drastische vermindering.

Plastic Soupermarkt uit het IJ

Diverse keren hielp Ekoplaza mee met de tentoonstelling Plastic Soupermarkt, bedacht door Dirty Beach. Zo laten zij consumenten op confronterende wijze zien wat er zoal in onze wateren drijft. In het Ekoplaza-filiaal aan de Stadhouderskade in Amsterdam is een schap volledig ingericht met lokaal zwerfafval, gevonden langs de oevers van het IJ.

Met Bio naar Rio

Olympisch Windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe is één van Ekoplaza's ambassadeurs. Opgegroeid op een biologisch-dynamische boerderij op Texel, eet hij al jaren biologische voeding zonder additieven. Momenteel maakt hij zich op voor de Olympische Spelen in Rio. Als surfer ziet hij de enorme puinhoop in de wereldzeeën met eigen ogen, ook in Rio. Omdat terugkijken op een zege in plastic soep hem totaal geen vreugde geeft, is Dorian ambassadeur van de Plastic Soup Foundation.

Samen voor een gezonde wereld

Ekoplaza steunt de Plastic Soup Foundation omdat zij gelooft dat samenwerking voor een gezondere wereld zorgt. Consumenten die hetzelfde doen en via de site van de Plastic Soup Foundation donateur worden krijgen van Ekoplaza een Ekoplaza-pakket ter waarde van 25 euro cadeau. Ook vind je in de Ekoplaza-winkels bij de flessen inleverautomaat een speciale donatieknop, waarmee je als consument het statiegeldbedrag aan de Plastic Soup Foundation kunt schenken.

Zero plastic inside

In het Ekoplaza-donateurscadeau zitten plasticvrije Botanique verzorgingsproducten. Veel verzorgingsproducten (onder andere scrubs) bevatten namelijk minuscule korreltjes plastic (microbeads) die via de riolering in zee komen omdat ze niet uit het rioolwater worden gefilterd. Botanique voldoet aan het 'ZERO plastic inside' keurmerk van de Plastic Soup Foundation. De complete cosmetica-afdeling van Ekoplaza is sowieso microplasticvrij.

Dus wie bij Ekoplaza boodschappen doet, kan ook zeggen: I am NO PART of the Plastic Soup!

Voor meer informatie: www.ekoplaza.nl en www.plasticsoupfoundation.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven