Pablo Tittonell inspireert op de Kollumerwaard

Tholen - Op SPNA-proefboerderij de Kollumerwaard is afgelopen maandag (19 mei) een thema-avond met professor dr. Pablo Tittonell gehouden. Hij gaf onder meer een lezing met de titel: Naar een duurzamere (biologische) landbouw! "Het was een heel interessante avond. Alle toehoorders hadden na afloop veel waardering voor zijn verhaal", vertelt Philip Kramer, bedrijfsleider van de Kollumerwaard. Hij schat het aantal deelnemers op 50. "Er is een veelzijdig publiek op de avond afgekomen, variërend van medewerkers van zaadfirma's tot biologische en gangbare boeren."


De hoogleraar gaf ook wat toelichting op een flip-over.

In zijn lezing pleitte de hoogleraar 'Farming systems ecology' voor extensivering van de landbouw in Europa en de VS, en voor intensivering van de landbouw in opkomende economieën in Afrika en Azië. "Pablo heeft een erg mooie visie. De vraag is vooral hoe we alle betrokken partijen dichter bij elkaar kunnen brengen." Philip heeft bewondering voor de nuchtere benadering van Tittonell: "Hij staat er erg nuchter in. En vertelde het verhaal op een heel logische manier. De boodschap kwam daardoor goed over."Voor Philip werd tijdens de lezing goed duidelijk dat Tittonell van mening is dat 100% biologisch de wereld kan voeden. "Daar zit volgens mij ook zeker een kern van waarheid in. Op zoveel plekken van de wereld wordt slechts minimale landbouw bedreven. Wanneer je dit alles meer gelijk kunt trekken, is er nog veel terrein te winnen. Door een boost aan de bodem te geven, zou je in de extensieve landbouwgebieden bijvoorbeeld al snel 100% meerwaarde kunnen bereiken."


Planty Organic

Organisator BioWad kwam via het eigen project Planty Organic met de professor in contact. "Met Planty Organic willen we toe naar een innovatief landbouwsysteem. Dit door puur plantaardig te bemesten, zonder dierlijke of natuurlijke mest, en zo toch de stikstofvoorziening op peil te houden. Pablo vond dit initiatief erg interessant en na wat leuke gesprekken over en weer besloten we om deze avond er aan vast te plakken. Er is onderling erg leuk contact, dus ik ben er van overtuigd dat er vast nog een vervolg op deze avond komt."Voor meer informatie: Philip Kramer, www.biowad.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Pablo Titonel is een inspirerende persoonlijkheid die aan boeren goed kan uitleggen hoe de voedselproductie en de voedselzekerheid in een wereldwijd perspectief kan worden bekeken. Hij is een zeer welkom boegbeeld in Wageningen die graag de steun zoekt bij boeren die duurzaamheid, energiebesparing en optimaal bodembeheer tot hun eigen bedrijfsstrategie willen maken.

Pablo Titonel is ook graag beschikbaar wanneer boeren zijn hulp vragen. Titonel kan ook zeer goed de steun van deze ecologisch denkende boeren gebruiken bij zijn werkzaamheden in Wageningen tussen alle gangbare denkers. Hij is daar beslist in de minderheid en zoekt daarom graag het contact buiten Wageningen in de praktijk

Schroom niet hem uit te nodigen wanneer er in uw regio iets bijzonders is te presenteren of om jonge studenten die bij Titonel studeren een stageplek aan te bieden of te helpen met afstudeerprojecten. Op die manier zal dit gedachtengoed verder wortel schieten.
Sjoerd de Hoop, Hiaure - 2014/05/23 14:34:35.000© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven