Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wethouder lanceert Van Onze Grond streekproducten bij Jumbo Zutphen

Consumenten in Zutphen en Brummen kunnen nu voor hun lokale producten ook bij de supermarkt terecht. Wethouder Sjoerd Wannet (Natuur en Klimaat) lanceerde op 24 april het speciale Van Onze Grond-schap bij Jumbo Zutphen aan de Rudolf Steinerlaan. Van Onze Grond maakt lokale producten beschikbaar voor een brede groep consumenten. "Regionale biologische producten in de schappen is niet alleen goed voor de regionale economie, maar zijn ook gezonder en dier- en omgevingsvriendelijker geproduceerd. Tel daarbij op dat er geen aanvoer vanuit wereldhavens met dure logistiek nodig is, dus daarom past het woord 'foodprint' hier erg goed", aldus wethouder Wannet.

Van links naar rechts: twee medewerkers van Jumbo, Jelke Bouma, Sjoerd Wannet, Jos Veltmaat (Van Onze Grond), Henk Wansink en Bianca Deetman (Van Onze Grond)

Consumenten hebben steeds meer interesse in lokaal voedsel, rechtstreeks van de boer. Uit onderzoek onder consumenten in Zutphen blijkt dat driekwart van hen de lokale producten het liefst in de supermarkt koopt. De Coöperatie Van Onze Grond speelt hier op in en brengt lokale producten in het schap van de lokale supermarkten. Hier vinden we basisproducten als zuivel, vlees, groente, sappen, kaas en eieren, maar ook delicatessen zoals mosterd, jam, soepen en bakmixen van lokale granen.

Unieke samenwerking
'Van Onze Grond' is uniek in Nederland. Het is een coöperatie waarin lokale supermarkten en boeren en tuinders samen het beleid maken. Alle producten zijn in het schap herkenbaar aan het Van Onze Grond-etiket. Rechtstreeks van de boer naar de winkel. Hierdoor zijn de producten aantrekkelijk geprijsd, met een eerlijke prijs voor de producent. "En bij Van Onze Grond weet de consument precies van welke boer of tuinder het product afkomstig is, dat is een van de mooie dingen van onze samenwerking", aldus Henk Wansink, agrariër uit Laren en leverancier van onder meer de alouette aardappel.

Voor Jelke Bouma, eigenaar van de Jumbo in Zutphen en Brummen, is deelname aan Van Onze Grond een logische keuze. "Hiermee bieden we lokale voedselmakers een podium en onze klanten een eerlijk product van dichtbij. Daar maken we graag wat schapruimte voor vrij."

Biologisch en regulier naast elkaar
Wannet: "Wat mij aanspreekt is dat Van Onze Grond zorgt voor een eerlijke prijs voor boer en tuinder. De boer bepaalt zelf de prijs, en kan hierdoor ook extra aandacht geven aan natuur, landschap en dierenwelzijn. En Van Onze Grond bewijst dat biologisch en het reguliere product ook prima naast elkaar in het schap kunnen staan."

Coöperatie Van Onze Grond is actief in de regio Stedendriehoek en bestaat uit 12 supermarkten en 20 leveranciers. Het plan is dat de coöperatie verder doorgroeit naar zo'n 50 supermarkten. Hiervoor zoekt zij deelnemers in onder meer de Achterhoek en Twente.

Voor meer informatie: www.onzegrond.nl

Publicatiedatum: