Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biologische koffie, meer dan alleen een verantwoord bakkie"

Hoe bepaal je nou wat echt goede koffie is? Hoe kan je nog meer genieten van je dagelijkse bakkie? En wat komt er allemaal kijken bij het kweken van biologische koffiebonen? Odin sprak met Barend van Boot Koffie, die vertelt over wat er allemaal te ontdekken is in de wereld van koffie.

Hoe zouden jullie een goede kop koffie omschrijven? Waar moet die aan voldoen?
"Het begint allemaal bij het moment dat je het pak met biologische koffie openmaakt. Dan komt er een geur vrij die een belofte doet over wat er in zit. Dat is het begin. Deze geursensaties kunnen bijvoorbeeld tonen bevatten van aardbei, bosvruchten of chocolade. Die ontstaan door de bodemsoort en diversiteit aan flora op de plantages in de verschillende landen. Uit Panama krijg je bijvoorbeeld vaak meer citrus-tonen en uit Azië meer aardse of kruidige tonen. Zo krijg je een heel breed smaakpalet, dat vaak verrassend is voor mensen. Elke boon heeft z'n eigen unieke zoetheid en tonen die ervoor zorgen dat je suiker en melk niet nodig vindt. Mensen zijn oprecht verrast als ze voor het eerst een goede koffie proeven en het verschil merken tussen een mooie biologische en een slechtere goedkopere koffie."

Biologische koffie, is dit nou ook gezonder?
"Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, waarvan het gebruik recent weer voor 10 jaar toegestaan is, wordt veel in de conventionele koffieteelt gebruikt. Met biologische koffie ben je ervan verzekerd dat dit er niet in zit. Plantages zijn daarnaast bereid veel te investeren en moeten ook jarenlang hun grond biologisch bewerken voordat ze een certificering krijgen, waardoor je verzekerd bent van een boon uit een gezonde bodem. En wanneer je een goede biologische koffie koopt ervaar je niet alleen de smaak van echte goede koffie, maar help je ook de boeren die op het land werken, de plantages en de biodiversiteit in dat gebied."

Hoe haal je nog meer uit je bakje koffie?
"Bij het zetten van koffie zijn het vaak nuances die het verschil maken. Bijvoorbeeld hoeveel gram je gebruikt of in welke stand je de bonen maalt. Een kleine verandering kan net een andere beleving geven. Dat je net wat meer die verfijnde zoetheid, het snoepje, proeft. Daarmee experimenteren vinden mensen heel leuk. Mensen zijn ook steeds meer op zoek naar de beste smaak met verschillende zetmethoden en verschillende soorten bonen. Men komt ook vaak bij ons een workshop volgen om te leren wat er nog meer te ontdekken is in de wereld van kwaliteitskoffie."

Welke trends zijn nu hot and happening?
"Biologische cafeïnevrije koffie is populair. Mensen krijgen steeds meer in de gaten dat er ook kwalitatieve en smaakvolle decaf-koffie is. Dat maakt dat nog meer mensen van een goede kop koffie kunnen genieten. Ook is de slow coffee-diversiteit gegroeid de afgelopen jaren. Deze methoden maken het veel gemakkelijker om mooie smaken uit koffie te halen en daarmee ook te experimenteren, zoals Aeropress, Cafetière, V60 filter en Chemex. Maar de espressomachines en snelfilterapparatuur blijven ook heel populair bij de thuisbarista's."

Foto's Boot Koffie

Voor meer informatie:
Odin
info@odin.nl
www.odin.nl

Publicatiedatum: