Op verzoek van het 'European Public Prosecutor’s Office' (EPPO) in Napels (Italië) is beslag gelegd op meer dan 520.000 euro aan activa in een onderzoek naar fraude met EU-landbouwsubsidies voor de omschakeling van een wijnproducent naar biologische landbouw.

Het gaat om een bedrijf dat actief is in de wijnsector, waarvan de wettelijke vertegenwoordigers verklaarden dat het was overgeschakeld op biologische teeltmethoden om fondsen te ontvangen die werden gecofinancierd door de EU. Bij controles door het Italiaanse Instituut voor Ethische en Milieucertificering (ICEA - Istituto per la Certificazione Etica ed Ambientale) werden echter chemische stoffen in de bodem aangetroffen die niet zijn toegestaan in de biologische landbouw.

Om de schade aan de EU-begroting te verhalen, nam de Italiaanse financiële politie (Guardia di Finanza) van Brindisi onroerend goed van de verdachten tegen wie een onderzoek loopt in beslag, nadat de rechter voor vooronderzoek van de rechtbank van Lecce een bevel tot bevriezing had uitgevaardigd.

Alle betrokken personen worden onschuldig geacht totdat hun schuld is bewezen voor de bevoegde Italiaanse rechtbanken.

Het EPPO is het onafhankelijke openbaar ministerie van de Europese Unie. Het is verantwoordelijk voor het onderzoeken, vervolgen en voor het gerecht brengen van misdrijven tegen de financiële belangen van de EU.

Bron: EPPO