Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Compacte volautomatische bio-vergister zet GFE-afval om in energie en biowater voor plantenvoeding

Tholen - Met een achtergrond in de bouw begonnen Spencer Schols en de medeoprichters van Circ vijf jaar geleden met het omzetten van Groenten, Fruit en Etensresten (GFE) in energie. Inmiddels draaien de Circ BioTransformers in menig verzorgingshuis, restaurant, camping en vakantiepark. Ook voor de AGF-sector biedt het volgens de CEO van Circ kansen om de energie uit AGF-reststromen om te zetten in bruikbare energie zoals duurzaam BioGas en waardevol BioWater.

Bij de woningcorporatie waar Spencer voor werkte wilde hij een businesscase maken om woningen los van het aardgas te maken. Met een flat van tien hoog pakte hij gelijk één van de meest ingewikkelde objecten om de woningen energiepositief te maken. "Voor zonnepanelen biedt een flat namelijk redelijk weinig oppervlakte. Zo kwamen we op het idee om een kleine bio-vergister neer te zetten, die volautomatisch opereert."

Plug-and-play
Een zoektocht op internet volgde, maar zonder resultaat. "We konden niets vinden wat robuust was en ook los van de mens zijn werk kon doen. Veel mensen zaten ook nog in de ontkenningsfase of dit kon gaan werken. Toen zijn we zelf de vergister maar gaan bouwen", aldus Spencer. Met een container op een terrein van een bevriende installateur gingen de oprichters aan de slag om te komen tot een werkende machine. "Onze voorwaarden waren dat we wilden komen tot een compacte, volledig geautomatiseerde plug-and-play machine die geschikt is voor een gebouwde omgeving, dus een machine die bijvoorbeeld geen geurhinder mocht geven. Bij grotere vergisters is er vaak een operator actief. Wij wilden dat de machine zonder tussenkomst van een mens opereert."


Spencer Schols

"We hebben zelf de software geschreven en hoewel het een pilot was, waren de resultaten fenomenaal. We draaiden drie keer zoveel gas als volgens de literatuur mogelijk was. We twijfelden daarom aan onszelf en hebben een biochemicus ingehuurd die een maand lang is gaan meten, maar hij kwam tot de conclusie dat we iets bedacht hadden wat klopte. Toen hebben we de deuren van de container letterlijk gesloten en zijn we aan de slag gegaan met de businesscase en financiering. Want hoewel we onszelf als impactbedrijf zien, moet er een businesscase zijn, anders werkt het niet."

Zo werd de BioTransformer geboren. Inmiddels zijn er tientallen machines verkocht en geleverd in Nederland, België en Spanje. Het proces verloopt als volgt:

  • De GFE-stromen worden gewogen en geanalyseerd om elke fase van de vergisting te helpen optimaliseren. We maken onderscheid tussen verschillende soorten voedsel en samenstellingen om een volledig beeld te krijgen van de inhoud als voorbereiding op het proces.
  • De BioTransformer gebruikt versterkte stalen tanden om het GFE te verkleinen en om het mengen te maximaliseren. Het versnipperde materiaal vermengt zich met water om het nog verder af te breken voordat het wordt verteerd. Daarnaast volgen en monitoren de ingebouwde softwaresystemen het hele proces.
  • De reactor is de buik van de machine; hier vindt de magie plaats. Circ gebruikt een reeks bacteriën die hard werken om het GFE af te breken en te verteren. De reactor is zorgvuldig gebouwd om te garanderen dat al het BioGas en de geuren tijdens het hele proces ingesloten en gecontroleerd blijven.
  • De Circ BioTransformer levert duurzaam BioGas en vruchtbaar BioWater. De machine filtert de output zodat je groen methaan overhoudt om te verwarmen, te koken of te transformeren naar elektriciteit voor direct en duurzaam gebruik.
  • De ingebouwde sensoren en AI optimaliseren de processen op microniveau voor het creëren van de meest efficiënte reacties in elke stap van het vergistingstraject. Met de geavanceerde app kun je de prestaties van je BioTransformer monitoren, zien hoeveel biogas en biowater wordt opwekt en zien wat je CO2- besparingen zijn

"Het biogas kan, zo nodig met een kleine nabewerking, aardgas vervangen en zo de verwarmings- of warmtapwaterinstallatie van een CO2-neutrale energiebron voorzien. Het mooie is dat de machine zelflerend is. Zo wordt de BioTransforer aangestuurd op basis van de vraag- en aanbodpatronen. Hij leert bijvoorbeeld zelf dat een restaurant in het weekend vol zit en op maandag gesloten is. Dan gaat hij bijvoorbeeld op maandagmiddag alvast gas produceren voor de dag erop", vertelt Spencer.

Voedselverspilling tegengaan
Ook het tegengaan van verspilling is één van de doelstellingen van Circ. "Met behulp van fotoherkenningssoftware scannen we de grondstoffen. Die data leveren we ook weer terug aan de klant. Zo ziet een kok precies dat hij bijvoorbeeld wekelijks teveel broccoli inkoopt. Dankzij begrijpelijke dashboards wordt hij actief gestuurd om aan de voorkant te besparen."

"We maken machines variërend van een verwerkingscapaciteit van 30 tot 600 kg per dag aan GFE. Ook voor tuinders en AGF-groothandels liggen er kansen. We tonen aan dat organische reststromen geen afval is, maar een grondstof voor het volgend proces. Voor telers is er bovendien nog een gunstig neveneffect om hun kunstmestgebruik te reduceren door het biowater dat wordt geproduceerd, te gebruiken als organische plantenvoeding, waardoor de bodem vruchtbaar en gezond blijft.

Biowater als plantenvoeding
"Voor telers op de Canarische Eilanden waar we de BioTransformers geleverd hebben, is dit de businesscase. Wij denken vanuit de energiekant, maar zij zien vooral het voordeel van de plantenvoeding. Ons biowater bestaat voor 80% uit water en 20% uit nutriënten. We scannen precies welk type groenten en fruit zorgt voor een hogere of lagere calorische waarde. Samen met onder meer de WUR kijken we hoe we de nutrieten kunnen inzetten."

Met een terugverdientijd tussen de twee en vijf jaar ligt er voor bedrijven volgens Spencer een interessante businesscase, waarmee je ook het milieu verder helpt. "We zijn met Circ vijf jaar geleden begonnen om de wereld beter te maken. Wereldwijd wordt nog altijd steeds meer fossiele energie gebruikt en wordt 40% van het geproduceerde eten als restafval weggegooid en verbrand. Dat is niet goed en daar wilden we wat aan doen. Hoe meer machines we plaatsen, hoe meer CO2-reductie we realiseren. Toch waken we ervoor om niet te snel te groeien. We leren nog elke dag bij en staan daarom voor een geleidelijke groei."

Voor meer informatie:
Circ
Lichtschip 59
3991 CP Houten
+31 85 130 68 89
info@circ.energy
www.biotransformer.nl
www.circ.energy