Een groep biologische boeren heeft vorige week zelf een 'doekenoproller' gebouwd. Dit gebeurde in het MaakLab in Kortrijk waar opnieuw een Bricoleursweek plaatsvond. Tijdens deze opleidingsweek zijn de boeren in het atelier zelf aan de slag gegaan om een 'doekenoproller' te bouwen, waarmee ze doeken en netten die ze over een teelt gelegd hebben terug kunnen oprollen en weer afrollen in de volgende teelt.

Op kleine tuinbouwbedrijven zijn aangepaste en betaalbare machines vaak een uitdaging. Het zelf bouwen en aanpassen van machines is voor veel bedrijven een voordeligere oplossing met een resultaat volledig op maat van het bedrijf. 'Boer Bricoleur' ondersteunt telers met het aanbieden van opleidingen voor het zelf bouwen van werktuigen. De troef van dit type opleidingen is dat men een aantal skills aanleert zoals lassen of houtbewerking en tegelijk met een afgewerkte machine naar huis gaat.

Manueel of met de tractor!?
Het netwerk Boer Bricoleur werkt telkens vraaggestuurd. Een rondvraag in de sector eerder dit jaar bevestigde de vraag van meerdere telers naar een oprol-systeem voor doeken en netten.

De telers hadden de keuze tussen een manuele doekenoproller en een tractorversie. In een klein bedrijf is een manuele oproller een superhandige tool om (antiwortel)doeken, wildnetten, klimaatdoeken, insectengaas op- en af te rollen. Deze doekenoproller is mobiel en laat zich rondrijden als een kruiwagen, waardoor hij heel vlot inzetbaar is.

Demonstratie met een manuele oproller.

De tractoroproller kan je gebruiken voor het zwaardere werk. Plastiek van tunnelserres of doeken en netten van groter formaat compact oprollen is hiermee vlot mogelijk. Bij deze tractoroproller werd er specifieke aandacht gegeven aan het eenvoudig verwisselen van de rollen.

De ontwerpen van Boer bricoleur zijn steeds onverwoestbaar doordat vaak steviger materiaal gebruikt wordt dan in commerciƫle modellen. Door de 'on farm' ontwikkeling in het veld zijn de tools heel robuust en krijg je niet snel te maken met kromme wielen of scheve poten.

Tijdens de maakweek in Kortrijk werden in totaal 8 manuele oprollers en 2 tractor-oprollers gebouwd. Daarnaast was er ook reeds de vraag naar bouwpakketten voor de oprollers, en naar een aangepaste oproller voor de wijnbouw.

Boer Bricoleur
'Boer bricoleur' is een netwerk van biologische telers rond zelfbouw van tuinbouwmachines, -materialen en bedrijfsconstructies. Het netwerk wil op participatieve wijze samen met land- en tuinbouwers zelfbouwconcepten ontwikkelen en verbeteren. Bert Vandergeynst, biologisch teler uit Tongeren, heeft deze doekenoprollers ontworpen en was verantwoordelijk voor de begeleiding van de opleiding vorige week. Geert Furniere van VIVES Maaklab ondersteunde de ontwikkeling van de bouwplannen.

Voor meer informatie: www.boerbricoleur.be

Bron: CCBT