Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Doorontwikkelen volgens onze eigen visie"

Homburg neemt Ekobot over

Homburg is volledig eigenaar van het Zweedse Ekobot geworden. Vanaf januari 2024 was Homburg al officieel de importeur van Ekobot in Nederland en België.

De langetermijnvisie van Ekobot is om de agrarische sector een duurzaam alternatief te bieden voor het gebruik van chemie in gewassen voor menselijke consumptie. Homburg wil als vooraanstaand speler verder doorgroeien op het gebied van geavanceerde precisielandbouw en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw. Met de overname van het Zweedse Ekobot is een grote stap in de realisatie daarvan gezet.

"Wij zijn trots dat we de Ekobot producten kunnen toevoegen aan het wereldwijde SmartFarming aanbod van Homburg", aldus Jack Thibaudier, CEO van Homburg. "Ekobot kunnen wij nu doorontwikkelen volgens onze eigen visie op de landbouw. Doorontwikkeling was voor Ekobot als beursgenoteerde startup lastig; het bedrijf was duidelijk toe aan de scale-up fase."

Autonome landbouwrobot
Ekobot ontwikkelde volgens een uniek concept de autonome landbouwrobot Ekobot WEAI. De robot houdt, vergelijkbaar met de robotmaaier thuis, een perceel (met bijvoorbeeld uien) schoon van onkruid. Dit gebeurt op basis van een in eigen huis ontwikkeld camerasysteem met AI-gestuurde herkenningstechnieken en met een gepatenteerd mechanisch wiedinstrument. Ook heeft het systeem een constante verbinding met 'the Cloud' waardoor verdere analyses van het gewas mogelijk zijn. Dit staaltje van duurzame precisielandbouw maakt het mogelijk om onkruidbestrijding plaats te laten vinden zonder of met minimaal gebruik van herbiciden.

Doorontwikkeling precisielandbouw
Bij Homburg wordt op een vooruitstrevende manier gewerkt aan het verder uitbouwen van een stevige positie op het gebied van duurzame precisielandbouw. Dit gebeurt in samenwerking met PMH Investments, welke vorig jaar een aandelenbelang in Homburg Holland verwierf.

Het is een enorme uitdaging voor de landbouw om de wereld te blijven voorzien van gezond voedsel. Dit vraagt om een toekomstbestendige landbouw waarin aandacht is voor bodem, water, klimaat, landschap en biodiversiteit. De sector is volop in beweging met aandacht voor efficiënte nieuwe technologieën, zoals werktuigsturing (Homburg SmartSolutions), mechanisch wieden, robots en plaats-specifieke teelthandelingen.

Voor deze precisielandbouw worden door de Homburg SmartFarming divisie diverse technologieën ingezet, zoals GPS-, camera- en sensortechnologie, AI, IOT (Internet of Things), robotisering en Spot Spraying.

Over Ekobot
Ekobot gaat zich als licentievertrekker en consultant focussen op softwareontwikkeling voor de landbouw. Niet alleen voor Homburg SmartFarming, maar ook voor wereldwijde externe partners. Ekobot is gevestigd in Västerås (Zweden) en was voor de overname genoteerd aan de Nasdaq First North Growth Market.

Voor meer informatie:
Homburg
It Noarderfjild 21
9051 BM Stiens
058 2571555
[email protected]
www.homburg-holland.com

www.ekobot.se

Publicatiedatum: