Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zou toch van de gekke zijn als de bio-wortelteelt zou verdwijnen wegens gebrek aan handen?"

Trabotyx genomineerd voor titel 'Beste Food & Agri Start-up 2024'

De drie genomineerden voor de titel 'Beste Food & Agri Start-up 2024' zijn bekend. De prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan een topondernemer die actief bezig is met het ontwikkelen van een product of deze al in de markt heeft gebracht.

Welke topondernemer uit de food- en agrisector komt door de juryselectie bij de verkiezing van de Beste Food & Agri Start-up 2024? De winnaar wordt woensdag 27 maart in De Basiliek te Veenendaal bekendgemaakt.

De onafhankelijke jury heeft uit alle aanmeldingen 3 start-ups genomineerd voor de titel:

  • Health Food Wall: Anouk Snelders en Tom Meijer bij Health Food Wall in Amsterdam
  • Time Travelling Milkman: Saskia Tersteeg van Time Travelling Milkman in Wageningen
  • Trabotyx: Tim Kreukniet van Trabotyx in Den Bosch

Tim Kreukniet met de robot van Trabotyx die onkruid kan wieden. Foto: Van Assendelft Fotografie.

Meer over Trabotyx
Als Tim Kreukniet zichzelf nu advies zou moeten geven, zou hij zeggen: heb geduld, een innovatief idee ontwikkelen kost nu eenmaal tijd. Zo'n vier jaar sleutelde hij met business­partner Mohammed Boussama aan een wied­robot. Afgelopen jaar maakte de robot zijn eerste meters (4,5 hectare) in de praktijk.

De twee bedachten een oplossing voor de uitdaging waarmee niet alleen Boussama's familie te maken had. "In Tunesië, maar ook in Nederland, is het heel lastig om voldoende mensen te vinden die wiedwerkzaamheden willen doen", vertelt Kreukniet. "Het is gewoon geen fijne klus en het komt elke keer weer terug." Zo ontstond de start-up Trabotyx.

De wiedrobot die de mannen hebben ontwikkeld, maakt gebruik van camera-visie om onkruid te herkennen. "Onze robot is heel nauwkeurig: hij kan wortelplantjes en hanepoten al vanaf het prille begin onderscheiden, als een plantje eigenlijk nog maar een sprietje met twee blaadjes is. Daarnaast is hij extreem precies ten opzichte van de snelheid."

Voor het komende jaar is de uitdaging: opschalen. "We moeten meters maken, zodat we alle kinderziektes hebben getackeld, vertrouwen winnen en laten zien dat onze robot ook echt het hele jaar werkt. Dan hoop ik dat we daarna kunnen opschalen tot tien tot twintig stuks volgend jaar en daarna meer."

De nominatie voor Beste Food & Agri Start-up vindt hij cool. "Na vele jaren zwoegen en ploeteren de robot echt in het veld te zien rijden, was magisch, een stempel van approval. Daarmee hebben we een bijdrage geleverd aan het oplossen van een probleem. Het zou toch van de gekke zijn als de biologische wortelteelt uit Nederland zou verdwijnen wegens gebrek aan handen?"

Titel én geldbedrag
De winnaar draagt vanaf woensdag 27 maart niet alleen de titel, maar ontvangt daarnaast een geldbedrag van €2.500. Ook krijgt de winnaar een gesprek met een innovatiecoach vanuit topsector en een gesprek met een start-up & scale-up banker vanuit Rabobank aangeboden.

Over de verkiezing
Deze verkiezing is een initiatief van Boerderij, Groenten & Fruit, Pluimveehouderij en Food&Agribusiness. De titel Beste Food & Agri Start-up is een prestigieuze prijs. Voor de winnaar gaan deuren open die anders dicht blijven. De verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Topsector en Rabobank.

Klik hier voor meer informatie over de verkiezing.

Voor meer informatie:
Trabotyx
​Helftheuvelweg 11
5222 AV 's Hertogenbosch​
info@trabotyx.com
www.trabotyx.com

Publicatiedatum: