Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Heel dicht op de plant te schoffelen zonder schade te rijden"

Nieuw: Hengers draadschoffel

Nieuw bij schoffelonderdelen.nl is de Hengers draadschoffel. Speciaal ontwikkeld voor het schoffelen van gevoelige gewassen op de lichtere zand- en dalgronden. De draadschoffel werd gepresenteerd tijdens de BioVelddag (4 juli in Lelystad).

Schoffelen neemt toe
Het schoffelen in de landbouw neemt de laatste jaren weer toe. Mede door (aanstaande) beperking van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook door veranderende weersomstandigheden. Met schoffelen kun je aan onkruidbestrijding doen, maar de bodem beluchten voor meer zuurstof.

Henry Meijering en Claudia Booiman van Hengers op de BioVelddag

Droog zand schuift
"Door in de praktijk veel te schoffelen kwamen wij er achter dat voor lichte gronden het huidige aanbod aan schoffelmessen niet in alle gewassen het meest ideaal is. In droge omstandigheden gaan A-messen, ganzevoeten en L-messen bij te veel aan gewasresten of onkruid schuiven. Doordat een A-mes en ganzevoet van binnen naar buiten werkt, wordt de grond op het gewas geschoven. In een gevoelig gewas, zoals bijvoorbeeld kleine uien, geeft dit veel schade", vertelt Henry Meijering namens Hengers.

Volgens hem is in de meeste gewassen de combinatie van een A-mes met een bladbeschermschijf meestal voldoende. "De bladbeschermschijf voorkomt dat grond op de plant terecht komt. Je kunt precies blijven schoffelen en toch de plant ontzien van opvallend grond. Bij een gewas als uien is dit een stuk lastiger! Wanneer het A-mes of de ganzevoet gaat schuiven kun je wel een bladbeschermschijf inzetten en voorkomen dat de grond op de ui komt. Maar wanneer je dicht op de uien-plant wilt schoffelen wordt het lastiger. Dit omdat de pijpjes van de uien vaak hangen. Je rijdt met de bladbeschermschijf dus schade: je snijdt ze af! Gevolg: je kunt niet precies schoffelen."

De nieuwe Hengers draadschoffel

Oplossing: de draadschoffel
Om bovenstaande problemen op te lossen is de Hengers draadschoffel ontwikkeld, benadrukt Henry. "De draadschoffel werkt van buiten naar binnen, hierdoor komt er geen grond op de plant. Zij lossen prima omdat er in het midden ruimte is. De horizontaal recht opstaande draad zorgt er voor dat het blad of de pijpjes aan de kant worden gedrukt zonder beschadiging. Kortom: er is heel dicht op de plant te schoffelen zonder schade te rijden."

De producten:

  • Hengers draadschoffel set smal
  • Hengers draadschoffel set breed
  • Hengers draadschoffel links
  • Hengers draadschoffel rechts
  • Hengers draadschoffel houder smal
  • Hengers draadschoffel houder breed

Specificaties
De draadschoffels zijn gebogen draden van 7 millimeter gegalvaniseerd verenstaal.
Ze worden bevestigd aan een speciale houder, die in bijna elk merk schoffelmachine past. De houder heeft namelijk een steel die gelijk aan die van schoffelmessen: 30x10 millimeter. Hiermee past de draadschoffel in de vaste meshouder en de vibromeshouder van Steketee / Lemken. Maar ook in de schoffelmachines van andere fabrikanten, zoals: Hak, Einbock, Kress, Hatzenbichler, Carré, Schmotzer, Garford et cetera.

Aan de voorkant van de houder wordt de juiste positie van de draadschoffels gefixeerd met vierkante plaatjes. Eenmaal de juiste positie zijn de draadschoffel af te korten op de juiste lengte

Draadschoffels op maat maken:

  1. Stel de juiste werkbreedte in
  2. Kort links in - Zorg er voor dat er +/- 5 centimeter ruimte met rechts ontstaat. Hierdoor wil de grond met gewasresten en onkruid beter lossen.
  3. Kort rechts in - maar laat deze altijd de linker overlappen!

Voor meer informatie:
Henry Meijering
Hengers
Padhuis Europaweg 78
7742 PL Coevorden
+31 6 12841191
[email protected]
www.schoffelonderdelen.nl

Publicatiedatum: