Extra tijd voor toevoegen eco-activiteiten Gecombineerde opgave

Wie zich heeft aangemeld voor de eco-regeling in de Gecombineerde opgave krijgt tot en met 29 juni 2023 de mogelijkheid om eco-activiteiten toe te voegen. De voorwaarde hiervoor is dat de Gecombineerde opgave uiterlijk 15 juni is verstuurd. Dit heeft Minister Adema op 8 juni besloten.

Eerder deze week heeft RVO een e-mail verstuurd naar aanmelders van de eco-regeling met de vraag om de percelen met eco-activiteiten te controleren. Dit heeft voor veel vragen gezorgd. Op de website van RVO staat een toelichting welke stappen er moeten doorlopen worden om de percelen opnieuw te bekijken en op te slaan.

Wat LTO betreft is die oplossing volstrekt onvoldoende: zij dienen de opgave nogmaals op perceelniveau te controleren – binnen een termijn van een paar weken, midden in het hoogseizoen, in een periode waarin bedrijfsadviseurs niet beschikbaar zijn. LTO roept het ministerie op om voor het indienen van de gecombineerde opgave een algeheel uitstel, voor alle boeren en tuinders, te verlenen tot 30 juli.

Door de onwerkbare complexiteit van de Gecombineerde Opgave in 2023 moeten indieners vaak en langdurig ingelogd zijn op het systeem. Technisch is het systeem daar volstrekt niet op berekend; uitval en storingen zijn aan de orde van de dag. Circa 10.000 boeren en tuinders moeten hun basisaanvraag nog afronden en vele duizenden ondernemers moeten de opgegeven eco-activiteiten nu wederom controleren. Ook de voorbije dagen was er frequent sprake van systeemuitval. Het nieuwe uitstel van twee weken geldt echter uitsluitend voor agrariërs die de GO al ingediend hebben. Alweer legt de overheid de verantwoordelijkheid voor ICT-problemen op het bord van boeren en tuinders. Wat LTO betreft zou het uitstel dus verlengd moeten worden tot 30 juli, voor alle ondernemers. Iedereen die de opgave voor de tweede keer moet doorlopen en daarvoor een bedrijfsadviseur inschakelt, zou daarvoor een kostendekkende vergoeding moeten ontvangen. Terecht deelt Adema in zijn Kamerbrief mee dat – als er sprake is van onjuistheden in de GO – deze achteraf gecorrigeerd worden met een coulanceregeling en niemand geconfronteerd zal worden met boetes of anderszins. LTO gaat er bovendien van uit dat de GLB-betalingen 2023 niet vertraagd zullen worden.

Bron: RVO en LTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven