'Peak Plastics' rapport toont aan dat het gebruik van plastic niet voor 2050 afneemt

In het recent gepubliceerde rapport 'Peak Plastics' waarschuwen onderzoekers dat het gebruik van plastics zeker tot 2050 zal blijven toenemen, zelfs wanneer er drastische maatregelen worden genomen. In het onderzoek is rekening gehouden met een drietal scenario's die de plasticconsumptie moeten verminderen: een verbod op single use plastics, extended producer responsibility en het instellen van een hogere belasting op het gebruik van zogeheten virgin plastics - nieuw plastic gemaakt van fossiele grondstoffen. Van deze drie scenario's is de impact van het verbod op single use plastics het groot, maar alleen een combinatie van de drie scenario's levert een afnemend gebruik van plastics in 2050 op.

Verontrustende status quo met betrekking tot plastic
In het rapport worden ontnuchterende cijfers gepubliceerd met betrekking tot het gebruik van plastics. Zo wordt 99 procent van alle plastic nog steeds gemaakt van fossiele grondstoffen en wordt wereldwijd minder dan 10 procent van het plastic gerecycled. Er zijn daarom drastische maatregelen nodig om het gebruik van fossiel plastic te verminderen, en het gebruik van duurzame bioplastic oplossingen te vergroten.

Alle genoemde maatregelen ten spijt, plasticconsumptie blijft snel stijgen
Het rapport maakt duidelijk dat de consumptie van plastic snel blijft stijgen, zelfs wanneer de genoemde maatregelen worden ingevoerd. Het verbruik stijgt in dat geval van 261 miljoen ton in 2019 naar 325 miljoen ton (+25%) in 2050. Worden er geen maatregelen genomen dan zal het plastic gebruik toenemen tot 451 miljoen ton (+73%) in 2050.

Strenge maatregelen om het stijgende gebruik van fossiele plastics te stoppen
De conclusie van het rapport is dat er zeer strenge maatregelen nodig zijn om het nog steeds toenemende gebruik van fossiele plastics en daarmee het negatieve effect op het milieu te stoppen. Om het toenemende gebruik echt effectief te stoppen moet er wereldwijd verbod komen op het gebruik van single use plastic producten op basis van fossiele grondstoffen en zal de belasting op het gebruik van virgin plastic fors omhoog moeten.

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: Holland Bioplastics


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven