Tien nieuwe bio-boerderijen ontvangen stimuleringsprijs voor omschakeling

Een boerderij omschakelen naar biologische landbouw is geen alledaagse taak: het vereist voldoende tijd, een goede planning en er zijn ook financiële middelen nodig. Tien nieuwe Bioland-boerderijen kunnen zich verheugen op een extra financiële injectie van maximaal 60.000 euro voor hun biologische omschakeling: want zij hebben de 'Gemeinsam Boden gut machen'-promotieprijs gekregen van NABU, het Alnatura Bio-Bauern-Initiative, REWE Group en andere betrokken partners en supporters. De Bioland-boerderijen uit vijf deelstaten ontvingen de subsidieaankondigingen op 4 juni op het milieufestival in Berlijn.

Foto: NABU/David Rott.

"De omschakeling naar biologische landbouw is een fundamentele beslissing voor boerderijen met drastische gevolgen. Dit geldt vooral voor Bioland-boerderijen, omdat ze volgens onze normen alle takken van hun bedrijf moeten omschakelen. In de regel wordt deze beslissing genomen vanuit de basisovertuiging dat ze op een natuurlijkere manier willen boeren en dus meer rekening willen houden met het milieu, diersoorten en dieren", benadrukt Bioland Vice President Sabine Kabath. "Vooral nu, nu er een zekere onzekerheid heerst op de markten, kan de omschakeling bijzonder lonend zijn: De biologische landbouw zal blijven groeien, de politieke koers is uitgezet met de uitbreidingsdoelstellingen op EU-, nationaal en regionaal niveau. En ook de handel zal zich blijven richten op biologisch en het assortiment uitbreiden."

De tien succesvolle Bioland-boerderijen uit Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg, Hessen en Sleeswijk-Holstein bevinden zich momenteel nog in het omschakelingsproces of hebben dit onlangs afgerond. "De grote diversiteit aan boerderijen waaruit onze vereniging bestaat, wordt ook weerspiegeld in de prijswinnaars van vandaag", benadrukt ze. "Van akkerbouwbedrijven met een lange traditie rond speciale gewassenteelt, melkveehouderij, varkenshouderij en starters, alles is aanwezig. We zijn erg blij met zoveel verschillende nieuwe leden in onze vereniging en zijn trots op hun bijzondere prestaties op het gebied van bedrijfsomschakeling."

Een overzicht van de winnaars:

Baden-Würtemberg
Geschwister Locher GbR, 88069 Tettnang
Leimenäckerhof, 75399 Unterreichenbach-Kapfenhardt

Hessen
Schlagmühle, 65719 Hofheim
Bioland-Betrieb Michael Galandt, 36364 Bad Salzschlirf

Nedersaksen
Hof Michaelis, 29614 Soltau

Noordrijn-Westfalen
Biohof Mühlenbach, 50374 Erftstadt
Böhnen Hoff, 32425 Minden
Ruschkowski GbR, 33039 Nieheim
Hof Petig, 32694 Dörentrup-Bega

Sleeswijk-Holstein
Hof Sandbek, 24376 Kappeln

Dit is de achtste keer dat de promotieprijzen worden uitgereikt in het kader van het project 'Gemeinsam Boden gut machen'. De aanvraagronde voor 2024 is momenteel aan de gang - boerderijen kunnen hun documenten nog tot 30 juni 2023 digitaal indienen.

Voor meer informatie: www.bioland.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven