Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fermentatie bleek de sleutel voor pure low-alcohol wijn

Tholen - Op de fiets vertrok Annick Devaux in 2016 van België naar Italië. Zo vrij als een vogel, maar wel met een frustratie. Ze miste een lekker, gezond drankje. "Ik ben van België, maar ik houd niet van bier", lacht Annick. "Wat bestel je dan in een bar als je geen zin hebt in koffie, thee of frisdrank?" Toen ze in 2016 naar Italië vertrok, had ze nog niet kunnen vermoeden dat ze er een aantal jaren later zou wonen en er zelf wijn zou maken.

De Annick Bubbly werd gepresenteerd tijdens de Biobeurs.

Fermentatie
Gaandeweg ontstond het idee om een pure wijn te maken. "We zijn drie jaar aan het experimenteren geweest. Ik wilde de plezier van wijn, maar zonder de alcohol." Daarnaast ontdekte Annick dat er druiven verloren gingen. "Die wilde ik conserveren zonder te verhitten. Zo kwam ik uit bij fermentatie. Gefermenteerde producten dragen bij aan de gezondheid van de darmflora, en fermentatie geeft ook een goede smaak. Denk maar aan koffie, thee, kaas, vleeswaren en bier." De fermentatie duurt maar kort en wordt gestopt voordat alle suikers zich omzetten in alcohol.

Low alcohol
Een mousserende wijn maken zonder alcohol bleek niet mogelijk, dus het resultaat is een rosé met 1,5% en een witte wijn met 3% alcohol. En laat ‘low-alcohol’ nu net in populariteit zijn toegenomen. "Toen we vorig jaar op de London Wine Fair waren, viel het ons op dat er veel aandacht was voor low-alcohol producten. Blijkbaar willen veel mensen hun alcoholconsumptie verlagen. En als je het niet weet, wed ik dat je nooit kunt proeven dat er nauwelijks alcohol in zit."

"Als de wijn is geserveerd in een champagneglas zie jij niet het verschil tussen Annick Bubbly en champagne of Prosecco." De wijnen lenen zich volgens Annick ook uitstekend voor een smakelijke cocktail. "Bijvoorbeeld met appelsap, honing en kaneel."

De vrijheid die het fietsen bracht, komt terug in het ontwerp van de labels op de wijnflessen. "Durf te kiezen voor vrijheid, dat willen we graag uitdragen."

De wijnen bestaan uit alleen druiven. Er zijn geen aroma’s aan toegevoegd. De rosé is gemaakt van een blend van vier soorten druiven: Malvasia di Candia Aromatica, Ortugo, Marsanne en Barbera. De rosé is lichtroze van kleur, heeft een aroma van rood fruit en de frisse smaak van versgeperste druiven.

Topchefs zijn fan
De wijnen van Annick zijn in België verkrijgbaar via diverse bio- en natuurwijnhandelaren en worden verkocht in zo’n 150 winkels. Na de Biobeurs is de ambitie om ze ook in Nederland op de markt te zetten. Ook topchefs zijn fan: Het restaurant d'Eugénie à Emilie van Eric Fernez schenkt de wijn. En ook bij Le Chalet de la Forêt van Pascal Devalkeneer wordt de wijn geserveerd. Beide restaurants hebben twee Michelinsterren.

Voor meer informatie:
Annick Ethic Drinks
Annick Devaux
+39 392 737 5195
[email protected]
www.annickethicdrinks.com