Laagdrempelig kartonnen zelftapsysteem maakt bulkverkoop in elke winkel mogelijk

Tholen - IDorganics presenteerde tijdens de Biobeurs TAP. Zowel de tapsilo als de schepbak van dit nieuwe zelftapsysteem zijn van gerecycled karton gemaakt. De kartonnen tapsilo's en schepbakken zijn recyclebaar en deze worden in Zaandam bij IDorganics gevuld met bio-producten en rechtstreeks aan de winkel geleverd. "Het gaat om een laagdrempelig zero waste systeem. Een kant-en-klare oplossing voor verpakkingsvrije verkoop", vertelt directeur Jetse Schokker.Na een eerste uitrol in 16 Franse supermarkten zijn wat verbeteringen doorgevoerd, zo kan men nu makkelijker tappen, en is het systeem nu klaar voor de Nederlandse markt. "We bieden nu een compleet en kant-en-klaar pakket waarbij alles afgevuld is. Inmiddels staat dit nieuwe systeem al in drie winkels. Het is heel eenvoudig om hiermee aan de slag te gaan. Met de TAP heb je geen schoonmaakwerk en de schepbakken worden door ons van tevoren al afgevuld. Ook heeft de winkelier hiermee slechts een kleine voorraad en heb je dus altijd verse waren in je winkel."

David, Jetse en Herco op de BioXpo 2022.

Meerdere voordelen
Tijdens de Biobeurs is er veel interesse getoond, geeft salesmanager Herco Schoemaker aan. "Mensen zijn enthousiast, maar ze moeten natuurlijk wel schapruimte maken om dit systeem neer te kunnen zetten. Hierbij geven we aan dat het belangrijk is om van bulkproducten niet te veel soorten aan te bieden. Presenteer bijvoorbeeld variant rode linzen in het schap en eentje in het zelftapsysteem." Een bijkomend voordeel merkt de klant aan de kassa, meent Jetse. "Het product in bulk is goedkoper en er zit de meeste marge op voor de winkelier. Op een DKW-zakje zit een marge van tussen de 26 en 29% en op bulk 35-40% marge."

Hij noemt nog een ander voordeel: "De winkelier kan met dit systeem snel van producten wisselen. Mocht een bepaald product wat minder lopen, dan kan je eenvoudig een schepbak met een ander product hiervoor in de plaats neerzetten."

Veel winkels kampen met grote personeelsdruk, ook daarvoor biedt dit systeem de nodige voordelen, merkt Herco op: "Het is voor veel winkel lastig om goed personeel te vinden. Dit zelfstapsysteem is relatief arbeidsarm, er zijn minder vakkenvullers nodig. Vooral voor grotere winkels kan TAP dus een manier zijn om de personeelsdruk te verlagen."

Uitleg in de winkel
Collega David Plukaard gaat namens IDorganics nu de winkels af om samen met ondernemers te bekijken hoe TAP in hun winkel het beste uitgerold kan worden. Jetse: "We installeren het systeem ook zelf in de winkel en geven er uiteraard de nodige uitleg bij. Zo hebben we het tapgedeelte bewust doorzichtig gemaakt, zodat de ondernemer of medewerker goed kan checken of er nog voldoende product in de kartonnen silo zit."

Aanvulling naast oude systeem
Hij is niet bang dat het zero waste alternatief het welbekende vaste zelftapsysteem van IDorganics in de weg gaat zitten. "Deze kartonnen tapsilo's hebben een heel andere uitstraling. Dit zero waste systeem voeren we echt naast het vaste systeem met doorzichtige silo's. Dit spreekt klanten aan omdat je hierbij precies ziet wat je krijgt. En ondernemers met verpakkingsvrije winkels zullen bijvoorbeeld vrijwel altijd het oude systeem blijven gebruiken." Herco vult aan: "We zien inderdaad vooral mogelijkheden voor TAP bij grotere natuurvoedingswinkels en supermarkten, die weinig tijd hebben."

IDorganics is op de BIOFACH te vinden in stand 5-203.

Voor meer informatie:
Jetse Schokker
IDorganics
Ronde Tocht 20
1507 CC Zaandam
075 6145450
jetse@idorganics.com 
www.idorganics.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven