Udea presenteert nieuw verpakkingsvrij concept: Wisselwaar

Verpakkingsvrij boodschappen doen is in Nederland (nog) geen gemakkelijke opgave. Bij Udea hebben ze zich de afgelopen jaren sterk gefocust op de grootste boosdoener: single-use plastic, oftewel wegwerpplastic. Plastic is niet goed voor onze gezondheid en ook niet voor ons milieu. Het in de ban doen van single-use plastic heeft daarom onze grootste prioriteit. Het is tijd om een stap verder te gaan: binnenkort (week 2 van 2023) start Udea in biospeciaalzaken en Ekoplaza winkels met het unieke project om boodschappen te doen zonder onnodige verpakkingen: Wisselwaar.

"Bij diverse zuivelproducten is het al heel normaal: de glazen statiegeldfles. Waarom gebruiken we dat systeem eigenlijk niet voor veel meer producten? Daar komt binnenkort verandering in!", aldus Anne van Woudenberg.

Eenzelfde systeem gaat Udea invoeren voor allerlei alledaagse bio basics en onderscheidende producten zoals ontbijtgranen, rijst en conserven. Glas kan namelijk (bijna) onbeperkt hergebruikt worden, in tegenstelling tot plastic, dat snel degradeert en niet of nauwelijks herbruikbaar is. Wisselwaar: boodschappen in een glazen pot.

Udea werkt voor Wisselwaar samen met IDorganics, bekend van de zelftapsystemen. Het merendeel van de producten die IDorganics levert is dus verpakkingsvrij. Het sociale aspect is bij dit bedrijf ook heel belangrijk, er werken veel mensen met een beperking en vluchtelingen. 

Statiegeldsysteem
In totaal kopen we in Nederland miljoenen voedselverpakkingen per jaar. Dat is bijna 3.300 plastic verpakkingen per huishouden. In Nederland produceerden we in 2021 zo'n 9.937.000 ton afval, wat neerkomt op 571 kg afval per persoon. Dat is meer dan het Europese gemiddelde volgens partijen als Kassa en Milieu Centraal. Tegelijkertijd wil de Europese commissie de stroom verpakkingsafval per inwoner fors verminderen. Met Wisselwaar zijn bio-boodschappen afvalvrij verpakt. 

Wat maakt Wisselwaar uniek?

  • De producten zijn 100% biologisch.
  • Herbruikbare glazen statiegeld potten.
  • Voorkomen van onnodige verpakkingsmaterialen.
  • Verkleinen van de CO2 uitstoot.
  • Geen gedoe met zelf je potten vullen.
    Verkrijgbaar in twee formaten van 500 milliliter en 1100 milliliter.

Biologisch product van het jaar
Wisselaar is genomineerd voor de Biologisch product van het jaar verkiezing. Klik hier voor meer informatie.   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven