Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijs Boers: "We hebben heel veel geleerd van het traject en willen dat nu gaan herhalen op eigen krachten"

Grounded goed voorbereid op investering in Tanzania dankzij DHI

Regeneratieve landbouw: voor sommigen misschien een onbekend woord, maar daardoor zeker niet onbelangrijk. Gijs Boers, mede-eigenaar van Grounded, omschrijft het als een soort circulaire landbouw. Met zijn bedrijf wil hij regeneratieve landbouw in Afrika opschalen.
Gijs gebruikte daarvoor de DHI-subsidie van RVO. 

Grounded is door Thekla Teunis opgericht in 2014. Twee jaar later ging zij met Gijs Boers samen verder. Hun bedrijf is actief in de regeneratieve landbouw, in het Engels bekend als regenerative agriculture.

Gijs: "Het idee achter regeneratieve landbouw is eerder gedane schade aan natuur en bodem te herstellen. In plaats van dat de natuur ieder jaar een beetje achteruit gaat, verbeteren de natuur, de grond en de mensen elk jaar door regeneratieve landbouw. Dit is onze standaard." Grounded richt zich hierbij op het opzetten en verbeteren van bedrijven die direct producten kopen van lokale boeren in Afrika. Bijvoorbeeld thee en specerijen.

Investering in Tanzania met behulp van DHI
Toen Thekla en Gijs startten met Grounded werden ze vooral door NGO's ingehuurd voor business development in Afrikaanse gebieden waar fondsen beschikbaar waren. In 2018 maakten ze een switch. Grounded werd steeds meer als een landbouwbedrijf. Gijs: "We gingen steeds meer met Afrikaanse ondernemers samenwerken en moesten zelf geld opbrengen."

Gijs en Thekla wilden een fonds oprichten om bestaande landbouwbedrijven in onder meer Tanzania te helpen verbeteren. Gijs: "We hebben ons vraagstuk toen bij RVO neergelegd en er bleek een potje te zijn: de DHI-subsidie." Rond april heeft Grounded de aanvraag ingediend en in september volgde de vaststelling. Grounded gebruikte het DHI-geld voor een een zogenaamde investeringsvoorbereidingsstudie in de duurzame specerijenketen in Tanzania.

Gijs vertelt hierover: "We onderzochten of de investering in het bedrijf in Tanzania mogelijk was, maar ook hoe we de impact van dat bedrijf konden verbeteren. We controleerden de boeken van het bedrijf en bereidden een biologische certificering voor. En met succes, want wij hebben daarna een investering gedaan!"

Veel geleerd
Inmiddels is Grounded bezig met een vergelijkbaar project in Kenia. Gijs: "We hebben heel veel geleerd van het DHI-traject en willen dat nu gaan herhalen op eigen krachten." Het doel van Grounded is om ieder jaar een bedrijf toe te voegen aan het portfolio.

Grounded is nu ook in gesprek met Invest International voor de DGGF-financiering. Deze financieringsregeling heeft RVO vorig jaar aan Invest International overgedragen. Gijs: "En verder maken we ook altijd gebruik van de marktrapporten van RVO. Die gaan ook rond binnen onze organisatie."

Tips voor andere ondernemers
Heeft uw bedrijf net als Grounded ook financiƫle ondersteuning nodig, bijvoorbeeld voor een haalbaarheidsstudie of investeringsvoorbereidingsproject? Kijk of DHI ook iets voor u kan betekenen. Gijs heeft hiervoor 2 tips voor andere ondernemers: "Ga vooral in gesprek met het team van RVO. En: ga ervoor! Zoals ik DHI en RVO ken, zijn ze ook bereid om echt risico's te nemen om iets te helpen creƫren wat er anders niet komt. De vraag is of een idee haalbaar is, en het antwoord kan ook nee zijn. RVO durft daarin te financieren. Ik denk daarom dat de DHI-subsidie ondernemers echt op weg kan helpen."

Klik hier voor meer informatie over de DHI-subsidie.

En hier om naar de website van Grounded te gaan. 

Voor meer informatie: tio@rvo.nl 

Bron: RVO

Publicatiedatum: