5 tips voor pluimveehouders voor een optimaal bedrijfsrendement

De specialisten van Reudink krijgen vaak vragen over hoe u als bio-pluimveehouder kosten kunt besparen of juist meer geld kunt verdienen. Daarom hebben zij een aantal tips voor een optimaal bedrijfsrendement op een rij gezet. Uiteraard met de focus op voeding.

Tip 1: Overweeg het voerconcept Split Feeding
Split Feeding draagt bij aan verlaagde voerkosten, langer en meer eerste soort eieren en een verbeterd rendement op uw biologische legpluimveebedrijf. Met dit voerconcept wordt gevoerd naar de behoefte van de hen. Zo gaat u duurzamer om met de verstrekking van nutriënten en mineralen. Dit levert een hogere voerefficiëntie op en kan resulteren in 2 euro voerwinst per hen. Ook zorgt het voor een geoptimaliseerde ei(schaal)kwaliteit waardoor u langer en meer sorteerbare eieren heeft. Meer weten over Split Feeding? Kijk dan hier.

Tip 2: Erken het belang van schoon en vers drinkwater
Flowmeter
Water is een belangrijk, maar vaak onderschat, nutriënt voor pluimvee. Drinkt een kip of kuiken niet genoeg, dan zal zij ook niet genoeg vreten. Voor leghennen heeft de waterkwaliteit ook een enorme invloed op de kwaliteit van de eieren. Een ei bestaat immers voor 65% uit water. Daarnaast speelt lichaamsvocht bij zowel leghennen als vleeskuikens een grote rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en de vertering. Met voldoende aandacht voor de waterkwaliteit vermindert u het risico op ziektes, infecties en andere problemen. Daarnaast voorkomt u hoge kosten door bacteriologische vervuiling of besmetting met schimmels en gisten. Bekijk ook deze tips voor voldoende schoon en vers drinkwater.

Tip 3: Start met HomeMixxing
Het inzetten van – eigen of regionaal geteelde – enkelvoudige grondstoffen op uw biologische pluimveebedrijf biedt meer flexibiliteit in de rantsoensamenstelling. Zo bent u minder marktafhankelijk omdat u kunt inspelen op veranderende marktprijzen en beschikbaarheid. Investeren in HomeMixxing op de langere termijn verlaagt de voerkosten en verbetert het bedrijfsrendement. Bovendien draagt u bij aan het verder sluiten van de kringloop. Lees hier meer over HomeMixxing.

Tip 4: Voorkom voerverspilling en selectief eetgedrag Pluimvee voer
Controleer met enige regelmaat de schuiven van de voergoten. Let hierbij op of er veel voer gemorst wordt. Bijvoorbeeld door de mestband in de gaten te houden tijdens het afdraaien ervan. Tip: zorg ervoor dat de schuiven net 1 cm boven de ketting zitten. Dan kunnen de dieren niet selectief pikken en selecteren in het voer. Dit zorgt ervoor dat het gehele voer beter wordt opgenomen.

Tip 5: Benut kortingen optimaal
Wist u dat wanneer u tijdig bestelt u een planningskorting ontvangt? Wanneer u minimaal 1 werkdag voor levering bestelt voor 13:00 uur met minimaal 2 aaneengesloten volle leverdagen krijgt u korting. Daarnaast is het leveren van volle vrachtwagens duurzaam en efficiënt, en wordt het bestellen van volle vrachten beloond. Wanneer u in grotere hoeveelheden of een volle wagen bestelt, komt u voor een korting in aanmerking.

Voor meer informatie:
Reudink B.V.
Kwinkweerd 5
7241 CW Lochem
088 0248165
info@reudink-bio.eu 
www.reudink-bio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven