Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bioplastic verpakkingen kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit GFT-afval"

In een recent gepubliceerd artikel van de Vereniging Afvalbedrijven wordt duidelijk dat het niet goed gaat met de kwaliteit van het ingezamelde GFT-afval. Het verontreinigings-percentage is in de afgelopen jaren gestegen tot 4,4% en schommelt al geruime tijd rond dit percentage.
Dit is een verviervoudiging van het percentage dat rond de eeuwwisseling werd gemeten. De metingen worden door een onafhankelijk gespecialiseerd bureau uitgevoerd dat constateert dat in een kwart van de analyses die het bureau uitvoert het percentage vervuiling boven het contractuele percentage van 5% uitkomt. De vervuiling bestaat uit onder andere kunststof, glas, metaal, steen en glas. Gemeenten en afvalverwerkers proberen al langere tijd dit percentage terug te brengen maar tevergeefs gezien het blijvend hoge percentage vervuiling. Het gebruik van composteerbare bioplastics kan echter een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van dit probleem. 

Meer en kwalitatief beter GFT-afval door de inzet van composteerbare verpakkingen
Helaas worden op dit moment composteerbare bioplastic verpakkingen geweerd uit de GFT-bak. Hiermee wordt een belangrijke kans gemist om aan de bron al zuiverder GFT-afval in te zamelen. Praktijkervaringen in Italië hebben aangetoond dat consumenten veel beter hun groenafval in de keuken scheiden wanneer ze dit mogen wegwerpen in een composteerbare verpakking. Er wordt echter niet alleen beter gescheiden maar er wordt ook nog eens meer GFT-afval in de groene bak weggeworpen. Deze zogenaamde co-benefit van composteerbare verpakkingen is één van de vele voordelen van de toepassing van bioplastics als verpakkingsmateriaal. Toch mogen composteerbare verpakkingen niet in de groene bak! Afvalverwerkers verschuilen zich maar al te graag achter het argument dat composteerbare bioplastic verpakkingen het composteringsproces in hun installaties verstoren. Wetenschappelijk onderzoek van de WUR heeft echter aangetoond dat dit geenszins het geval is. Sterker nog, de geteste bioplastic verpakkingen composteren in sommige gevallen zelfs beter dan 'normaal' GFT-afval.

Het zal duidelijk zijn dat Holland Bioplastics deze situatie betreurt. Al lange tijd doen ze in samenwerking met gereputeerde onderzoeksinstellingen onderzoek naar de composteringskwaliteiten van bioplastics en keer op keer wordt aangetoond dat ze geen invloed hebben op het composteringsproces bij afvalverwerkers. Desondanks is het nog steeds niet toegestaan om composteerbare bioplastic verpakkingen in de GFT-bak weg te werpen. Wat Holland Bioplastics betreft een gemiste kans waar, gezien het nog steeds hoge vervuilingspercentages in het GFT-afval, snel verandering in moet komen.

Bron: Holland Bioplastics

Publicatiedatum: