Bio-aandeel bij Finma ligt nu op 20%

Hazelnotenoogst in Turkije iets vertraagd vanwege te vochtige omstandigheden

Tholen - De drukste tijd van het jaar is bij Finma weer aangebroken. "Het begint nu druk te worden. De start van de hazelnotenoogst in Turkije is met twee weken vertraagd. We verwachten dat de eerste auto's deze dagen weggaan naar onze afnemers", vertelt Mehmet Soytürk, general manager bij de groothandel in hazelnoten.

De paar weken vertraging is het gevolg van wat ongunstige weersomstandigheden. "Tijdens de oogsttijd begin augustus was het te nat in het gebied in Turkije waar wij onze hazelnoten vandaan halen." Dit klink best gek, gezien de droogte waar we hier al geruime tijd mee kampen. Mehmet: "Dat zien we heel vaak, als het hier goed droog is, is het in Turkije regenachtig en andersom."

De oogst zal wel krapper zijn dan eerder verwacht, geeft hij aan. "In april, mei was de verwachting dat de oogst groot zou zijn, maar dit werd in de loop van de tijd naar beneden bijgesteld. De schatting is nu zo'n 770.000 ton, de vorige oogst in 2021 lag op 800.000 ton. In de andere landen waar veel hazelnoten vandaan komen - Georgië, Amerika, Spanje en Italië - was de oogst juist beter dan vorig jaar. Dus in totaal zijn er dit jaar meer hazelnoten beschikbaar."

Bio-aandeel aanzienlijk gestegen
Het bio-aandeel binnen Finma ligt op meer dan 20%. "Aan het begin van dit millennium lag het bio-consumptieaandeel in hazelnoten op ongeveer 5%. Daarna is dit een hele tijd stabiel gebleven, maar vanaf 2017/2018 zijn mensen toch meer bio-producten gaan consumeren, waardoor automatisch ook de vraag naar biologische hazelnoten gestegen is."

Grondstoffen voor industrie
Finma is voornamelijk grondstofleverancier en levert gepelde hazelnoten en hazelnootproducten als halffabricaat (geroosterd, gehakt, geblancheerd). "En pasta als halffabricaat leveren wij in bulkverpakking voornamelijk aan de chocolade-/ijscrème industrie en grootbakkerijen. Ons bedrijf is veelal over onze landsgrenzen actief, we zijn nog op zoek naar mensen die internationaal carrière willen maken." 

De hazelnoten worden vanaf de teler in Turkije verpakt of al tot halffabricaat verwerkt. "Vervolgens verwerken producenten in onder meer West-Europa de hazelnoten in allerlei consumentenproducten, waaronder bijvoorbeeld chocoladerepen. Wij zijn grondstofleverancier. De hazelnoot wordt helaas niet als snack gegeten, zoals we met pinda's en dergelijke wel gewend zijn."

Voor meer informatie:
Mehmet Soytürk
Finma
Schuttevaerweg 92
3044 BB Rotterdam
010 4154310
hazelnuts@finma.nl 
www.finma.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven