Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Burgemeester Marcouch overhandigt eerste verpakking aan Koninklijke Burgers’ Zoo

Herbruikbare verpakking voor biologische koffie

Na twee jaar van voorbereiding lanceert Koffiebranderij Peeze Geen Verpakking©, een herbruikbaar koffieconcept voor de zakelijke markt. De emmers, waarin alleen maar Fairtrade biologische koffiebonen zitten, gaan na gebruik retour, worden gereinigd en vervolgens opnieuw ingezet. Door het hergebruik is deze verpakkingsvorm een stuk duurzamer dan eenmalige folieverpakkingen. De eerste herbruikbare verpakking werd gisteren door burgemeester Ahmed Marcouch overhandigd aan Alex van Hooff, directeur van Burgers' Zoo.

Al na tien keer gebruik duurzamer
Peeze heeft als missie om koffie afvalvrij te maken. Daarom heeft de Arnhemse koffiebranderij onderzoek laten doen naar de potentie van herbruikbare koffieverpakkingen. De resultaten lieten zien dat de gekozen verpakkingsvorm na circa 10 keer gebruik, inclusief het retourtransport en wasproces, duurzamer is dan traditionele verpakkingen. Foliezakken mogen in veel gevallen bij het plastic afval en lijken daardoor goed recyclebaar, maar in praktijk blijkt dit niet het geval. De eigenschappen van de folie maken recycling complex en niet rendabel. In de meeste gevallen eindigen deze traditionele verpakkingen in de vuilverbranding. Alleen in Nederland zorgt dit voor de vernietiging van tientallen miljoenen vierkante meter aan plastic folie op jaarbasis.

Burgemeester Marcouch overhandigt eerste verpakking aan Burgers' Zoo
19 maart ontving Alex van Hooff, directeur van Burgers' Zoo, de eerste koffie in een herbruikbare verpakking uit handen van Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. "Ik ben ontzettend trots op het feit dat een dergelijke innovatie van Arnhemse bodem komt. Dit gaat ons helpen om veel afval in Nederland te besparen en stimuleert daarmee de circulaire transitie," aldus Marcouch.

De overstap naar een afwasbare verpakking klinkt wellicht eenvoudig, toch heeft dit veel voeten in de aarde gehad. "De geselecteerde emmer is heel bewust gekozen, op basis van onder andere milieu-footprint, wasbaarheid, luchtdichtheid en levensduur. Maar ook het hele proces eromheen moet kloppen; van productie, distributie en retourproces tot de reiniging en borging. We zijn er trots op dat we na een lange periode van onderzoek en praktijktesten nu daadwerkelijk kunnen opschalen," aldus algemeen directeur van Peeze, Myriam Lufting.

Voor meer informatie:
Peeze
026 – 362 24 22
info@peeze.nl
www.peeze.nl

Publicatiedatum: