"Biosanica is één van de grootste aanbieders van gedroogde biologische appelen"

Biosanica uit Mecklenburg-Vorpommern produceert jaarlijks zo'n 800 ton gedroogde biologische appelen. "Ons bedrijf is één van de grootste aanbieders van gedroogde biologische appelen binnen de afzonderlijke verenigingen in Duitsland, of het nu gaat om Bioland, Naturland of Demeter. De vraag vanuit de handel is zeer groot. Appelchips uit Duitsland hebben bovendien aan betekenis gewonnen als verenigingsproduct", zegt Jörg Moser, directeur van Biosanica. 


Anna Schuster en Jörg Moser op de Biofach 2022

Appelen uit het Alte Land en uit Polen 
Het belangrijkste afnamegebied voor de appelen is het Alte Land. "Hier hebben we de afgelopen jaren uitstekende partners gevonden. Sinds vier jaar zijn we nu ook in Polen actief en hier hebben wij in verschillende regio's onze inkoop geprofessionaliseerd. Ons voordeel is bovendien dat wij alles precies kunnen analyseren. Aangezien wij tijdens het drogen de residuen met een factor tien concentreren, zijn wij als grondstofleverancier voor de industrie, bijvoorbeeld voor moes- of sapproducenten, een belangrijke en betrouwbare partner." Afgezien van het Alte Land worden er ook goederen betrokken van een door de EU bio-gecertificeerd dochterbedrijf, 'Biosanica Sp. z.o.o.' in Polen. 

De appelen worden via vier verkooplijnen aangeboden: als vers handfruit van klasse I, als moesappel, als sapappel en als schilappel. "Van deze laatste maken wij onze gedroogde producten, waarbij de appel in feite in zijn geheel gebruikt wordt." De belangrijkste afnemers zijn bedrijven in de verwerkende levensmiddelindustrie, vooral muesliproducenten, maar ook de bakkerijsector, enzovoort. De belangrijkste afzetmarkt van Biosanica ligt weliswaar in Duitsland en Europa, maar er worden ook producten in Azië en vooral in de VS verkocht. 

Rechts: fabriek in Süderholz. Foto: Biosanica GmbH

Voor de productie van de gedroogde appelen worden veel verschillende rassen gebruikt, hoewel sommige zoals de Golden Delicious, oftewel zoetere rassen of rassen met een meer ovale vorm, moeilijk te verwerken zijn en daarom niet gebruikt worden. "Qua smaak gebruiken we zoetzure rassen zoals bijvoorbeeld Jonagold, Braeburn, Topaz of natuurlijk Elstar uit Duitsland."


Met LENA (lebe natürlich) creëerde Biosanica een merk waarmee het bedrijf vooral de retail aan wil spreken. "Bij dit merk gaat het om gespecialiseerde producten, dus in eerste instantie appelchips en appelpoeder, die wij als zoetstof of suikeralternatief aanbieden", vertelt Jörg.

Hardloper: appelblokjes 10x10 mm
"De meeste producten gaan naar verpakkingsbedrijven, die op hun beurt aan drogisterijen en de natuurvoedingshandel leveren, maar ook aan klassieke supermarkten en discounters", zegt Jörg. De vraag is in de jaren voor de pandemie sterk gestegen. Vanaf mei 2020 zag men echter een drastische daling van de vraag. "Momenteel hebben we echter weer meer wind in de rug voor producten uit Duitsland, die worden nu weer meer gekocht dan bijvoorbeeld producten van overzee."

Het hoofdproduct van Biosanica zijn de appelblokjes van 10x10 mm voor de levensmiddelindustrie. Appelpoeder, dat in zeer grote hoeveelheden aan de industrie verkocht wordt, hoort eveneens tot de hardlopers. Ook de afzet van appelchips is goed. De machines voor de productie komen uit Duitsland, Italië en Nederland.


Foto: Biosanica GmbH

Brede kwaliteit
Biosanica werkt bij de ontwikkeling van nieuwe producten bovendien nauw samen met zijn klanten, vertelt Jörg: "Dat is een belangrijke factor voor ons succes. Bovendien kunnen wij, gezien de grote basishoeveelheid die wij in de biologische sector aanbieden, de producten segmenteren volgens de passende kwaliteit, tot en met de normen voor babyvoeding aan toe. We bestrijken dus alle gebieden. Dat is alleen mogelijk als je ook voldoende grote hoeveelheden zelf kan produceren." 

"Dankzij onze analysetechniek garanderen we een hoger veiligheidsniveau, juist ook voor de klanten die de producten verder verwerken. Wij hebben veel geïnvesteerd om residuen te verminderen, van analyses tot en met on-site klantenondersteuning. Bovendien hebben we voor onszelf een goede basis gelegd wat betreft de hoeveelheid biologische producten die wordt aangeboden. We denken er ook over na hoe we reststoffen die bij de verwerking ontstaan in de toekomst nog beter kunnen benutten, zodat deze niet alleen als diervoeder kunnen worden gebruikt", zegt Jörg tot slot.

Voor meer informatie:
Jörg Moser
biosanica GmbH
Pommerndreieck 3
DE-18516 Süderholz, Duitsland
Tel: +49 (0) 38326 53 15 0
info@biosanica.de  
www.biosanica.de   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven