Vlaamse landbouwminister op werkbezoek bij BelOrta om uitdagingen in sector te bespreken

Groenten- en fruitcoöperatie BelOrta ontving vrijdagochtend Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns voor een werkbezoek. De minister kreeg, na een algemene voorstelling, een uitgebreide rondleiding met onder meer een bezoek aan de verkoopzaal, de keurtafels, het distributiecentrum, de verpakkingsafdeling en de kistenwasserij. Tot slot werd er ook stilgestaan bij de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.

"De interesse van minister Brouns voor onze coöperatie is een hart onder de riem voor onze producenten. Ze worden immers geconfronteerd met gigantische uitdagingen. Zo zijn niet enkel de kosten voor gas en elektriciteit exponentieel de hoogte in geschoten, ook de prijzen voor bijvoorbeeld meststoffen en fyto zijn fel gestegen en er worden nog amper vergunningen voor glastuinbouw toegekend. Ook maken wij ons zorgen over de toekomstige mestwetgeving en de beschikbaarheid van voldoende kwalitatief water," vertelt Dirk Bertels, voorzitter BelOrta.

"Vandaag heb ik een blik achter de schermen kunnen werpen en zelf kunnen vaststellen welke belangrijke rol coöperaties zoals BelOrta vervullen in het bundelen van het aanbod van individuele telers om zo, efficiënt en slagkrachtig, de markt te kunnen benaderen met het volledige gamma aan groenten en fruit. Ook heb ik kennis kunnen maken met de vele duurzaamheids- onderzoeksinspanningen op het niveau van de coöperatie en haar telers. Ik ben mij ook bewust van de moeilijke uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Daarom stellen we alles in het werk om de nieuwe Europese marktordening groente en fruit in te kunnen laten gaan op 1 januari 2023. Op die manier ontvangen producentenorganisaties en hun telers de nodige ondersteuning om collectief deze uitdagingen aan te gaan," geeft Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns aan.

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)15 55 11 11
info@belorta.be  
www.belorta.be     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven