Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe paddenstoelenkwekerij krijgt langzaam vorm

Tholen - Er verrijst een nieuwe paddenstoelenkwekerij in Sint-Oedenrode, automatisch oogsten komt een stap dichterbij, er is gestart met het telen van exoten in een van de andere eigen kwekerijen en tweede klasse champignons zullen onder een eigen label in de markt worden gezet. Al met al kunnen we wel stellen dat biologische paddenstoelenkwekerij Nesco volop in ontwikkeling is. 

Een van de soorten die nu door Nesco zelf wordt gekweekt.

Dat het een spannend jaar wordt beaamt Noud Spetgens. Dat zit hem met name in de nieuwbouw, die al een poosje in de planning stond. Eigenlijk moest de bouw twee jaar geleden al beginnen maar het werd vertraagd. "En dan is de vraag: zetten we het door of niet? We hebben besloten om de bouw toch door te zetten. Dat is spannend want we zien dat de verkoop na twee piekjaren momenteel terugzakt naar het niveau van 2019. Alles wordt duurder en dus lijkt het erop dat mensen terughoudend zijn in hun uitgaven en minder uitgeven aan biologische producten", vermoedt Noud.

Tweede klasse op de markt
Om het biologisch product toch wat toegankelijker te maken voor de consument, zal Nesco de paddenstoelen van de tweede klasse op de markt gaan zetten onder het label Champimaatjes. "We hebben een nieuwe, grotere verpakking gemaakt waar we de klasse twee producten in doen. Het gaat om champignons die eigenlijk hetzelfde zijn als de klasse 1 maar een klein deukje of vlekje hebben. Het zijn producten met verschillende maten, maar allemaal zijn ze geschikt voor de versmarkt." In Duitsland zet Nesco op deze manier al producten in de markt. Over drie à vier weken zullen deze verpakkingen ook in Nederland in de schappen liggen.

Nieuwbouw in Sint-Oedenrode
Ondanks de toch wat spannende marktsituatie, wordt er uitgekeken naar de opening van de nieuwe kwekerij in oktober. Dat moet een technisch hoogstandje worden, voornamelijk door het oogstsysteem dat daar zal worden geïntroduceerd. Noud vertelt: "Normaal hangen de teeltbedden vlak en worden de champignons zo met de hand geoogst. Nu worden de bedden gekanteld, zodat medewerkers er makkelijker bij kunnen. Met een bandje worden de champignons naar een afname station gebracht, waar ze automatisch worden afgesneden en daarna verpakt."

De nieuwbouw krijgt langzaam vorm.

Noud vertelt dat het nieuwe oogstsysteem al een paar jaar wordt getest en dat het belang van automatisering steeds groter wordt. Het wordt er niet makkelijker op om personeel te vinden, zo zegt hij. Het automatisch oogsten moet het aantal benodigde medewerkers verminderen en het proces flink versnellen. "We gaan van 30 kilogram naar 50 à 60 kilogram per uur. En als we in de toekomst met robots de champignons in de verpakking kunnen stoppen, dan gaan we zelfs naar 80 kilogram per uur."

Voor meer informatie:
Noud Spetgens
Nesco B.V.
+31 (0)85 7731088 
+31 (0)629404559
[email protected] 
www.nescochampignons.nl