Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ad Lievense: "Transparantie in de keten wordt alleen maar belangrijker voor de afzet"

Industrieteelt biedt groeikansen sector en stabiliteit teler

Samen met contracttelers levert de Laarakker-groep grondstoffen en halffabricaten voor de diepvries- en conservenindustrie in binnen- en buitenland. De industrieteelt biedt telers stabiliteit. "We produceren wat de markt vraagt."

Nederlandse diepvriesgroenten gaan de hele wereld over. Ad Lievense van de Laarakker-groep komt samen met zijn Amerikaanse vriendin regelmatig in het zuidwesten van de VS. Ook daar ziet hij de vruchten van zijn werk. "Als ik in Arizona in de supermarkt loop, zie ik in het vriesvak groenten die onze telers in Nederland hebben geproduceerd. Dat is toch gaaf?" De vraag naar biologische groenten in de VS overstijgt volgens hem de binnenlandse productie. De mogelijkheden voor groenteteelt zijn er beperkt door het klimaat en doordat geschikte landbouwgrond en water schaars zijn. De VS is een substantieel deel van de exportmarkt geworden, zegt Lievense. Laarakker weet die kansen te benutten. De in Well (L) gevestigde bedrijvengroep is specialist in de teelt, verwerking en verkoop van vollegrondsgroenten voor met name de diepvries- en conservenindustrie.

Bio blijft groeien
Tien procent van het productievolume van het bedrijf is biologisch, dit deel levert meer dan twintig procent van de financiële omzet. Het aandeel biologisch is in de afgelopen jaren sterk gegroeid, zegt Lievense. Hij is het vaste aanspreekpunt voor biologische contracttelers. "Ik werk hier zeven jaar en in die periode is het volume verdubbeld. Die groei gaat door, al verwacht ik de komende zeven jaar niet opnieuw een verdubbeling."

De groei vlakt af omdat het prijsverschil met conventioneel product te groot is, verwacht hij. "Ik denk dat veel consumenten in de winkel toch kiezen op prijs als ze voor de keuze staan." De kostprijs van de teelt is dus de beperkende factor voor een grote uitbreiding van het areaal. Vooral het beheersen van onkruid is een aandachtspunt, want arbeid is schaars.

Trend die alleen maar belangrijker wordt
Laarakker ondersteunt zijn contracttelers met intensieve teeltbegeleiding. Er is gedetailleerde afstemming op het gebied van grondgebruik, bemesting en gewasbescherming. De groenteverwerker kan daardoor zijn afnemers - zowel in Amerika als in Europa - garanderen dat de productie voldoet aan hun eisen. "Transparantie in de keten is een trend, die alleen maar belangrijker wordt voor de afzet", zegt Lievense. "Bij ons is elke partij te traceren naar de percelen waarop het product is geteeld." De intensieve begeleiding helpt telers het rendement van de teelt te verbeteren.

Experimenten
Het bedrijf voert regelmatig veldproeven en experimenten uit, onder meer voor de beheersing van onkruid. Lievense: "We zoeken naar verbeteringen van technische oplossingen zoals machinaal schoffelen. Je kunt ook denken aan andere zaaiafstanden, waardoor je een gewas beter machinaal kunt wieden. Dat gaat mogelijk ten koste van de opbrengst, maar als je daardoor op arbeidskosten kunt besparen kan het toch rendabel zijn." Onkruidbestrijding is overigens niet alleen in de biologische teelt een probleem. Ook voor de conventioneel geteelde groenten stellen afnemers bovenwettelijke eisen aan het gebruik van middelen. Binnen de Laarakker-groep versterken gangbaar en biologisch elkaar bij de ontwikkeling van oplossingen. "In de conventionele teelt leren we veel van bio en andersom ook."

Stabiliteit
Contractproductie voor de industrie biedt telers stabiliteit. Dat is extra interessant nu het veranderende klimaat zorgt voor grotere teeltrisico’s, stelt Lievense. "Afgelopen voorjaar hadden we te maken met een lange koude periode en plaatselijk heel veel neerslag. In de jaren ervoor hadden we juist droogte en hitte. Het vraagt creativiteit en flexibiliteit om met die extremen om te gaan. Wij bieden ondersteuning met teeltbegeleiding, rassenkeuze en we hebben een groot machinepark waarmee we snel kunnen oogsten. Het belangrijkste is dat we samen met onze telers produceren wat de markt vraagt. Voor elk perceel waarvoor we afspraken maken is de afzet geregeld."

Laarakker-groep: teelt, verwerking en verkoop
De Laarakker-groep is gevestigd in het Limburgse Well. Hannes Laarakker begon hier met een gemengd landbouwbedrijf. Zoon Piet specialiseerde zich in vollegrondsgroenten en kleinzoon Frank ontwikkelde de onderneming tot haar huidige vorm: een bedrijvengroep die een breed pakket groenten op contract laat telen en deze bewerkt voor de conserven- en diepvriesindustrie. Nog altijd is Laarakker een familiebedrijf. De groep omvat 3 bedrijven. Laarakker Groenteverwerking richt zich op de conventionele teelt, Laarakker BIO op biologisch en biodynamisch. Dochterbedrijf EcoFuels verwerkt restproducten tot groene energie. De groenten komen uit een netwerk van ruim 300 contracttelers, waarvan ruim 50 biologisch en biodynamisch. Het areaal beslaat ruim 8.000 hectare in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In Nederland vindt de teelt grotendeels plaats in Flevoland en enkele andere akkerbouw-en groenteteeltgebieden in Groningen- Drenthe, de Haarlemmermeer en Zuidwest-Nederland.

Het biologisch assortiment bestaat uit onder meer peulvruchten, spinazie, bloemkool, spruiten, peen, pastinaak, knolselderij, prei en pompoen.

Voor meer informatie: a.lievense@laarakker.nl en www.laarakker.nl  

Bron: Bejo Organic Magazine

Publicatiedatum: