Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Trots dat de fabriek na een turbulent en leerzaam jaar nu volop productie draait"

Spack produceert eigen bio-kokosolie in Vietnam

Spack produceert nu zelf Organic Virgin Coconut Oil. Wat in 2018 begon met het idee om in eigen beheer biologische virgin kokosolie (VCO) te gaan persen, is begin vorig jaar werkelijkheid geworden. Op de eigen website heeft Spack het onderstaande artikel over dit project geplaatst.

Gelegen in Ben Tre, het centrum van de kokosindustrie van Vietnam, staat nu een fabriek met een verwerkingscapaciteit van 60.000 noten, resulterend in 6 ton organic VCO en 3,5 ton organic coconut flour per dag. Hiermee heeft Spack zichzelf de garantie gegeven op een constante aanvoer van hoogwaardige biologische kokosolie en kokosbloem. De organisatie heeft daarmee ook de volledige kwaliteitscontrole in de hand.

Om dit te realiseren zijn er vele maanden geïnvesteerd om een goed team te bouwen in Vietnam. Het auditen en certificeren van meer dan 900 boeren kostte veel tijd, zeker gedurende het hoogtepunt van de Covid crisis door de verschillende lockdowns. Ondanks de vertraging is Spack erin geslaagd om alle boeren inclusief de fabriek Organic USDA/EU te certificeren. Inmiddels zijn ook het BRC, ISO 22.000, Halal en Kosher certificaat behaald.

Bio Virgin Kokosolie (VCO)
Elk deel van de noot wordt verwerkt. Zo worden naast de olie en de bloem ook de bijproducten verkocht, denk hierbij aan de bast (vezels), de harde schil, het water en de zachte schil. Deze bijproducten worden verkocht aan lokale bedrijven die dit als basis gebruiken voor hun eindproducten.

Inspectie en tellen kokosnoten

Voedselveiligheid en kwaliteit
Voedselveiligheid en kwaliteit zijn belangrijke parameters, dit begint bij het oogsten en eindigt bij het afvullen van de flexitank, IBC, drum of klein verpakking voor de lokale markt zoals een jerrycan of een 500 milliliter pot. Om deze parameters te borgen is er een nauwe samenwerking tussen de kwaliteitsteams van Spack en Vietnam. Elke zending wordt uitvoerig getest door zowel interne als externe laboratoria.

Opvang kokoswater

Productieproces
Bij binnenkomst van grondstoffen wordt de eerste screening gedaan. Noten worden beoordeeld op gewicht, kleur en gaafheid. Na de inspectie worden de noten in speciaal daarvoor gemaakte 'Bins' opgeslagen zodat de kwaliteit behouden blijft. Tijdens het proces wordt het witte vlees geïnspecteerd en wordt ook het vochtgehalte en de PH gemeten. Na het persen wordt de olie in verschillende tanks opgeslagen en worden er monsters genomen voor het laboratorium.

Wassen kokosvlees

De productie begint met het zogeheten 'Primary Process'. Tijdens dit proces worden de noten als het ware afgepeld tot en met het witte vlees. Het 'pellen' van de noot gebeurt hoofdzakelijk handmatig en creëert daardoor lokaal veel werkgelegenheid. Het kokoswater wordt opgevangen en andere bijproducten worden apart opgeslagen. Na het primary process wordt het witte vlees gewassen en vermalen in de 'Wet Area'. Aansluitend wordt het vermalen vlees 30 minuten gedroogd in een speciaal daarvoor gemaakte 25 meter lange bandroger.

Droger

Nu het vermalen kokosvlees is gedroogd tot een vastgesteld vochtgehalte, kan het koud persen beginnen. Het persen gaat door middel van een zogenoemde 'Expeller Press'. Omdat de expeller press continue wordt gekoeld, warmt de olie niet op en behoudt het al zijn natuurlijke bestanddelen. De geperste olie wordt opgevangen en gaat vervolgens door een complex filtratiesysteem om onder andere het vochtgehalte te reduceren en de olie van onzuiverheden te ontdoen. De olie is nu klaar voor consumptie en kan worden verpakt.

Expeller Press

Tijdens het persen ontstaat er naast olie ook een droge productstroom, dit wordt 'Cake' genoemd. Deze cake wordt vermalen tot de gewenste korrelgrootte, het eindproduct is bloem en wordt vervolgens verpakt en geconditioneerd opgeslagen.

Filteren

U kunt zich voorstellen dat dit een groot project is waar veel tijd en energie in is gestoken door alle betrokkenen. We zijn dan ook trots om te zeggen dat na een turbulent en leerzaam jaar, de fabriek nu volop productie draait en al vele mensen hebben kunnen genieten van de geproduceerde Organic Virgin Coconut Oil van Spack.

Het eindproduct: bio-kokosbloem en rechts opslagtanks

Klik hier voor meer informatie over het kokosproject in Vietnam.

Voor meer informatie:
Spack BV
Oudelandsedijk 10a
3244 LR Nieuwe Tonge
0181 486486
info@spackbv.com 
www.spack.nl 

Publicatiedatum: