Finland: lokaal primeert op biologisch

Tholen - Van alle Noord-Europese landen ligt de gemiddelde consumptie van tomaten en komkommers het hoogst in Finland. Finnen eten gemiddeld 12,1 kilo tomaat en 10,2 kilo komkommer per jaar, in beide gevallen ongeveer dubbel zoveel als in Noorwegen. En dat 60% van die tomaten en maar liefst 93% van de in Finland geconsumeerde komkommers uit eigen kassen komen, is toch een opmerkelijk gegeven.

We brachten een bezoekje aan de Finse Vereniging van Kastelers, een organisatie die in 2017 zowaar honderd kaarsjes mocht uitblazen. De brancheorganisatie verzamelt en publiceert gegevens over de glastuinbouw, ondersteunt haar 300 leden met advies en lobbyt voor de sector bij de beleidsmakers. De vereniging lanceert ook marketingcampagnes voor zowel groenten, zachtfruit, kruiden als sierplanten uit de kas, publiceert het vakblad Puutarha&kauppa – met info over zowel kasteelt als vollegrondsteelt – en organiseert jaarlijks in de maand augustus de vakbeurs LEPAA, waaraan zo’n 200 exposanten deelnemen. De geknipte gesprekspartner dus om ons wat meer te vertellen over de kasteelt in het hoge Noorden.

Lokaal primeert op biologisch
Het biologische areaal is al tientallen jaren stabiel in Finland. Voor de consument die ook milieu-overwegingen meeneemt in zijn koopbeslissing, heeft lokale teelt heden ten dage de stok overgenomen van biologische teelt. Belangrijke reden is dat de biologische teelt op substraat niet wordt toegestaan in de Europese regelgeving.

“Met de nieuwe EU-normen voor biologische teelt kijkt iedereen ook liever eerst de kat uit de boom. Niemand wil op dit moment investeren in een dergelijke teeltmethode. De situatie is nog te onzeker", vertelt Lassi Remes, teeltspecialist bij de overkoepelende organisatie. "We hebben jarenlang met eenzelfde paradigma en protocollen gewerkt voor de biologische teelt, het zal tijd vergen om ons als sector aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Kasteelt heeft op milieuvlak sowieso een goed imago vanwege de toepassing van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën en het beperkte gebruik van chemische stoffen."

Klik hier om het hele interview met de Finse brancheorganisatie te lezen.

Voor meer informatie:
Niina Kangas
Kauppapuutarhaliitto ry | Puutarha&kauppa
www.kauppapuutarhaliitto.fi  
www.puutarhakauppa.fi


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven