Mondessa vindt zijn plek op bio-ingrediëntenmarkt

"We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"

Tholen – Mondessa betrad 2,5 jaar geleden de markt voor biologische ingrediënten. Het bedrijf is gespecialiseerd in biologische zaden en granen. Maarten Lamers en Floris van der Wijk leveren onder meer zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, quinoa, sesamzaad, chiazaad, boekweit, amarant en kikkererwten. Maarten en Floris hebben allebei een achtergrond in de oliehoudende zaden. Ze zagen dat biologisch hierin steeds groter werd en besloten hier zelf mee aan de slag te gaan. "We wilden een toekomstbestendig bedrijf opzetten in een duurzame sector. Het bevalt ons heel goed. Het is een positieve leuke business om in actief te zijn. Het is een manier van werken waarbij natuur en mens meer in connectie zijn", vertelt Floris. 

Floris en Maarten in hartje Amsterdam

De ondernemers focussen zich bewust volledig op biologisch. "Als een bedrijf bio erbij doet, werkt het niet. We zeiden tegen elkaar: 'als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch.' We hebben de processen meteen helemaal goed ingericht, ook daarbij werkt de volledige focus op biologisch in ons voordeel. We werken ook het liefst samen met mensen en bedrijven die biologisch als uitgangspunt nemen."

"Bewust geen heel groot portfolio"
Beginnen in coronatijd, dat is op zijn zachtst gezegd een uitdaging te noemen. Floris: "We wisten natuurlijk niet dat het zo ging lopen. We zijn er al met al redelijk goed doorheen gekomen en draaiden meteen een goede omzet. De hele coronasituatie zal zeker wel effect hebben gehad, maar we hebben al die tijd de producten goed op voorraad kunnen houden. We zorgen dat we altijd voldoende voorraad hebben liggen. Ook hebben we altijd een alternatief achter de hand, waardoor we snel kunnen schakelen met de klant. We hebben bewust geen heel groot portfolio en focussen ons met name op oliehoudende zaden. We doen het liever met een paar producten uitstekend dan dat we voor een zo groot mogelijk aanbod gaan. Aan deze werkwijze houden we vast. We willen zeker het aanbod nog verder uitbreiden, maar het moet goed behapbaar blijven."

Markt onder spanning
Maarten en Floris vielen de afgelopen jaren van de ene verbazing in de andere, met name dankzij de onzekere marktsituatie vanwege corona. "Er was heel veel verwondering, bijvoorbeeld over de prijzen die enorm omhoog zijn geschoten. De markt stond en staat ontzettend onder spanning. Daarom is het belangrijk om het echt met elkaar te doen, samen met onze leveranciers en klanten. Qua prijzen hebben we gelukkig nog niks hoeven verhogen naar onze klanten. Vooral de kosten er omheen zijn flink gestegen. Wij monitoren misschien wel teveel, maar dat blijven we gewoon doen en zulke zaken willen we niet doorberekenen naar onze klanten."

De verkrijgbaarheid van producten is momenteel zeker een uitdaging. "Eigenlijk zijn alle producten momenteel extra moeilijk verkrijgbaar. Daarom hebben we heel veel producten gebulkt en veel meer voorraad staan. Ook zijn er altijd de nodige zeecontainers met producten onderweg. Het belangrijkste is en blijft dat klanten moeten krijgen wat ze besteld hebben. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. De recente exportstop van Turkije bijvoorbeeld, daar kan je gewoon niks aan doen."

Focus op West-Europese ingrediënten
De focus bij Mondessa ligt op producten die niet in West-Europa groeien. Het bedrijf neemt voor klanten veel werk uit handen, benadrukt Floris. "Natuurlijk kunnen onze klanten ook zelf Chinese pompoenpitten importeren, maar daar komt zoveel rompslomp bij kijken dat men daar niet op zit te wachten. Wij nemen heel veel werk uit handen. Vanuit hier zijn tientallen bedrijven voor ons aan het werk. We verzorgen ook de logistiek en het schonen van de ingrediënten. Evenals het herpakken in gewenste verpakkingen. En per week worden meerdere zeecontainers door ons gemonitord en gecontroleerd."

Meer reizen
In december 2021 zijn Maarten en Floris naar een leverancier in Uganda geweest. "We hopen dat we de komende tijd veel kunnen gaan reizen, zodat we de mensen in het echt kunnen zien. Deze persoonlijke aanpak vinden we erg belangrijk. We willen goed contact onderhouden met onze leveranciers.”

"Mooi fundament"
Wat zijn de verdere plannen voor de toekomst? “De komende jaren willen we ons bedrijf op een mooie manier verder uitbouwen, vooral ook door trouw te blijven aan hoe we het nu doen. Ik denk ook zeker dat we trots kunnen zijn op wat we tot nu toe bereikt hebben. Er ligt een mooi fundament voor de lange termijn."

Voor meer informatie:
Floris van der Wijk en Maarten Lamers
Mondessa
Keizersgracht 467
1017 DK Amsterdam
020 2117471
06 11303725 (Floris)
06 14269901 (Maarten)
operations@mondessa.com 
www.mondessa.bio 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven