Autonome robot kan tot 25.000 frambozen per dag plukken

Fieldwork Robotics, een spin-off van de Universiteit van Plymouth, heeft haar frambozenplukrobots op twee locaties in Portugal ingezet. 

De autonome robots beschikken over vier plukarmen en maken gebruik van sensortechnologie en grijpers om de pluktijd te reduceren en slippen te verminderen.

Fieldwork werkt momenteel aan het versnellen van de pluksnelheden van de robots, waarbij het bedrijf streeft naar een plukvolume van een kleine 2 kilo per robot per uur, ofwel 25.000 frambozen per dag. Een mens plukt op een achturige werkdag gemiddeld zo'n 15.000 frambozen. Het team richt zich daarnaast ook op kostenbesparing door de gebruikte materialen van het robotontwerp aan te passen, zo bericht www.iotworldtoday.com

Fieldwork werd in 2016 opgericht voor de ontwikkeling en commercialisering van autonome robots, die een oplossing vormen voor het tekort aan arbeidskrachten en die tegelijk met mensen kunnen worden ingezet. Met de groei van de wereldbevolking, neemt ook de vraag naar voedsel toe, terwijl er eveneens sprake is van een tekort aan land en arbeidskrachten. 

"Alleen al in het VK is er een tekort van zo'n 90.000 arbeidskrachten voor de oogst en dit kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van voedsel," zegt directeur en CEO Rui Andres. "Ons doel is om telers te helpen alles wat zij telen te oogsten en verliezen tot een absoluut minimum te beperken."

Het bedrijf beschikt over twee verschillende types robots: een instelbare verticale plukrobot, die kan worden aangepast aan diverse fruitsoorten, en een horizontaal platform, dat geen menselijk toezicht vereist en in verschillende situaties bruikbaar is. Door gebruik te maken van AI zijn deze robots in staat om de rijpheid van groenten en fruit te beoordelen en het juiste moment van oogsten te bepalen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven