Sojabonenteler Wouter Klaasse Bos vraagt consument om hulp

Als biologisch akkerbouwer pioniert Wouter Klaasse Bos (28) in de Flevopolder met verse frisgroene Edamame bonen. Een enorme uitdaging: “Samen met nog vier bio telers werken wij zo mee aan de eiwittransitie en doen waar anderen alleen over praten: een compleet nieuwe teelt beginnen die bijdraagt aan een volhoudbaar landbouwsysteem. Daarvoor is er een mooie samenwerking met boeren, onderzoekers, de overheid, ondernemers en het onderwijs. Om dit project echt te laten slagen, hebben wij jouw hulp als consument ook hard nodig.”

Wouter Klaasse Bos in zijn sojaveld

Sojabonenteelt: “Een enorme uitdaging, maar daar houd ik van”
Wouter nam het akkerbouwbedrijf in 2013 over van zijn vader: “Hij teelde gangbaar, maar na mijn stage bij een Duitse biologische akkerbouwer besloot ik biologisch te gaan telen. Ik werk zoveel mogelijk zonder externe input, en dus ook zonder kunstmest en chemische middelen. Mijn doel is dan ook een volhoudbaar landbouwsysteem te hanteren met zo een min mogelijk negatieve effecten op de omgeving. Dit alles begint bij een optimale bodem die ook met de huidige klimaat uitdagingen vitale en gezonde gewassen produceert. Een enorme uitdaging, maar daar houd ik juist van. Vandaar ook mijn deelname aan deze eiwittransitie met sojabonenteelt.”

De frisgroene Edamame boontjes staan steeds vaker op ons menu, onder meer in de trendy Poké Bowls. Meestal komen die uit Azië. Hoe mooi is het om te kiezen voor de boontjes van Wouter: “Een prachtig Nederlands product met weinig voedselkilometers, dat bovendien een positieve bijdrage levert in de bodem.”

Hoopvol project
Dit sojabonenproject is een hoopvol project dat begint bij de boer: “Los van onze bijdrage in de eiwittransitie, zetten we hiermee ook een nieuwe manier van ketensamenwerking op, met transparantie en samenwerking als leidraad. Daarin staat het belang van een goed verdienmodel voor de boeren voorop, zodat we de sojaoogst verder kunnen optimaliseren. Maar voor een gezonde marktwerking kunnen we niet zonder de consument. Wil de consument met ons verbinden dan kan dat op drie manieren.”

3 tips om te participeren in deze eiwittransitie

  • Kies voor Nederlandse soja in de winkel.
  • Verkoopt jouw supermarkt geen Nederlandse soja? Het is er wel! Spreek de supermarktmanager hier op aan, stuur een mail naar het hoofdkantoor of vertel via social media dat je graag soja van Nederlandse bodem eet om deze boeren te steunen en tag jouw supermarkt.
  • Heb jij een idee hoe het projectteam jou beter kan betrekken bij de eiwittransitie? Stuur jouw input via redactie@livegreenmagazine.nl om gezamenlijk deze eiwittransitie verder te brengen

Geloof in samenwerking
Wouter: “Ik geloof dat de plantaardige transitie groot gaat worden, maar dieren blijven belangrijk in de landbouw. Heel waardevol is mijn nauwe samenwerking met een biologische veehouder: het gras/klaver dat wij telen gaat als voer naar zijn koeien. De overblijfselen van het graan gebruikt hij als stro in zijn potstal. De nutriënten en organische stoffen in de mest van zijn koeien breng ik vervolgens weer terug op het land om het vruchtbaar te houden. Want ook bij deze sojateelt zijn wij volledig afhankelijk van de grond. Die bepaalt de vitaliteit van het gewas. Bijsturen met middelen is dan niet nodig en kunnen wij in de biologische landbouw ook niet.”

Verse sojaboontjes uit de Flevopolder
Wouter focust met zijn teelt op verse soja, voor humane consumptie: “Onze grond heeft de kwaliteit om een mooie sojaboon te leveren, direct bestemd voor de consument. Het is geen ingrediënt voor bijvoorbeeld vleesvervangers waar een droge, meer bittere boon uit het buitenland voor wordt gebruikt. Mijn verse soja verrijkt mijn bouwplan en is als stikstofbinder voordelig voor de uienoogst die erna komt. Maar ik vind het vooral mooi dat ik jou als eindconsument de kans bied om te genieten van deze heerlijke lokale boontjes. Mijn hoop is dat de consument ook voor deze plantaardige eiwitten uit Nederland kiest. Je vindt ze nu alleen nog in het vriesvak bij de natuurvoedingszaak. Om dit te veranderen kunnen consumenten in hun supermarkt aangeven dat ze geen Aziatisch product, maar Dutch Edamame boontjes uit Nederland wilt kopen. Die zijn er namelijk gewoon.”

Eiwittransitie dankzij bijzondere inzet van velen
Het is ongelooflijk hoe in vier jaar tijd een compleet nieuw gewas is geïntroduceerd op de Nederlandse akkers. En dat dit dus kan: op een gezonde manier, dichtbij huis ons voedsel telen. Mede dankzij de visie van de Provincie Flevoland is deze compleet nieuwe sojateelt naar Nederland gebracht. In 2018 was er nog niets. Via onderzoek en onderwijs, samen met de boeren, overheid en ondernemers, is hard gewerkt. Vanaf de zaadveredeling tot aan het verse frisgroene knapperige boontje was alles nieuw. Er werd rekening gehouden met verschillende soorten teeltgrond, hoe te oogsten, het transport en de verwerking. Elke stap in de keten werkte mee, onder de bezielende begeleiding van Green Organics uit Dronten. Met als resultaat: via een hele korte keten ruim 300.000 consumentenverpakkingen sojaboontjes in het vriesvak. Jan Groen van Green Organics: “Het was een enerverende weg, maar het goede nieuws is dat we in staat zijn om verandering tot stand te brengen. Als we maar willen. Together we care.”

Bron: Live Green Magazine


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven