Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vogelbescherming reikt voor het eerst Gouden Leeuwerik uit aan akkervogelboer

Vogelbescherming beloont dit jaar een weidevogelboer én een akkervogelboer voor hun inspanningen voor de biodiversiteit op hun bedrijf. De winnaar ontvangt een wisseltrofee en een geldbedrag.

Boerenlandvogels horen bij Nederland. Toch dreigen ze uit ons landschap te verdwijnen. Daarom wil Vogelbescherming Nederland belangrijke weide- en akkervogelgebieden veiligstellen en uitbreiden. Ook zet de organisatie zich in voor een ander soort landbouw, ondersteunt het een netwerk van boerenlandvogelboeren en helpt het de ontwikkeling van vogelvriendelijke (zuivel) producten.

In 2022 wil Vogelbescherming twee koplopers belonen die zich met hart en ziel inzetten voor de biodiversiteit op hun bedrijf. De prijzen zijn bestemd voor een ‘weidevogelboer’ en een ‘akkervogelboer’ en bestaan uit een wisseltrofee en een geldprijs van 5.000 euro, bedoeld om de biodiversiteit op het bedrijf verder te ondersteunen.

Nomineer een boer
Vogelbescherming is op zoek naar een (jonge) boer(in) die zich meer dan gemiddeld inzet voor weide- of akkervogels. Iemand die het brede publiek weet te enthousiasmeren en collega’s weet te inspireren en die ook nog actief is om alternatieve financiering voor natuurmaatregelen en (lokale) afzet van natuurinclusieve producten te realiseren. Men kan deze boeren tot 6 mei aanmelden via dit formulier.

Een vakjury zal begin mei de inzendingen beoordelen en de winnaars selecteren. De Gouden Grutto zal in het voorjaar worden uitgereikt, de Gouden Leeuwerik in het najaar.

Eerdere winnaars
De Gouden Grutto is een wisseltrofee die Vogelbescherming sinds 2005 uitreikt aan boeren en ondernemers die zich inspannen voor een toekomst vol boerenlandvogels. Eerder wonnen onder meer Henk Pelleboer uit Mastenbroek, Wes Korrel uit Amstelland en Egbert Zorgdrager uit Terschelling de onderscheiding. Dit jaar reikt Vogelbescherming voor het eerst de Gouden Leeuwerik aan een akkervogelboer uit.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Publicatiedatum: