Zwitserse coöperatie Fenaco stimuleert het biologisch en lokaal telen van gewassen

De Zwitserse coöperatie Fenaco stimuleert het biologisch telen van gewassen die momenteel bijzonder in trek zijn. Vanaf de oogst van dit jaar zal Fenaco namelijk de verantwoordelijkheid voor alle biologisch geteelde granenrassen, peulvruchtrassen en oliehoudende zaden op zich nemen van meer dan 50 lokale graanverzamelplaatsen in heel Zwitserland. Voor de teelt van zonnebloemen, veldbonen, haver en sojabonen zal extra financiële steun worden gerealiseerd.

Zwitserse consumenten kopen steeds meer op duurzame wijze geteelde voedingsmiddelen. Parallel hieraan worden de eisen voor het verkrijgen van biologische keurmerken aangescherpt. Sinds dit jaar moet bijvoorbeeld al het voer voor herkauwers op biologische boerderijen afkomstig zijn van Zwitserse Bud-gewassen. De vraag naar Zwitsers biologisch veevoer neemt daardoor toe, net als de behoefte aan biologisch geteelde gronden. Fenaco is al jaren een belangrijke speler op de biologische markt, vooral op het gebied van veevoer. De coöperatie stimuleert daarom nog meer het biologisch telen van gewassen waar in Zwitserland veel vraag naar is, door het aanbod van lokale graanverzamelplaatsen te verbeteren, in combinatie met uitgebreide en duurzame teeltadviezen en financiële steun.

Lokale graanverzamelplaatsen verantwoordelijk voor alle biologische COP-gewassen 
Sinds dit jaar is een netwerk bestaande uit meer dan 50 lokale verzamelplaatsen voor biologisch graan van de LANDI-coöperaties in heel Zwitserland verantwoordelijk voor alle biologische COP-gewassen, waaronder alle granenrassen, oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen. Op die manier hoeven telers geen heel lange afstanden meer af te leggen.

Hoewel er een samenwerkingsovereenkomst is tussen de graanverzamelplaatsen en Fenaco, betaalt Fenaco ook extra voor de teelt van bijzonder populaire gewassen als zonnebloemen, veldbonen, eetbare haver en sojabonen.

Allesomvattend adviesconcept
Fenaco verbetert niet alleen het beheer van de biologische gewassen, maar introduceert met het adviesconcept ook een uitgebreide adviesdienst voor biologische telers, met een directe contactpersoon bij de LANDI-coöperatie waar de teler bij is aangesloten, die bekend is met de plaatselijke omstandigheden.

De telers hebben daarnaast toegang tot de aanbevelingen van specialisten van dochterondernemingen van Fenaco als UFA Seeds, LANDOR, AGROLINE en UFA. "Biologische telers denken ruimer en hebben daarom behoefte aan advies dat kwesties rondom zaden, plantenvoeding, veehouderij en alternatieve methoden voor gewasbescherming combineert," legt Heinz Mollet, hoofd van de Agrodivisie van Fenaco, uit. "We kunnen hen al deze expertise aanbieden binnen een uitgebreide dienstverlening." Gewasrotatie en onderhoudsmaatregelen zijn enkele essentiële elementen van dit advies om de vruchtbaarheid van de gronden zo optimaal mogelijk te kunnen houden en te kunnen profiteren van een grote stabiliteit met betrekking tot de opbrengst.

Klik hier voor overzicht van de lokale biologische graanverzamelplaatsen van de LANDI-coöperaties.

Voor meer informatie 
www.fenaco.com/fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven