Preventieve ruiming van kippen in Groningse Holwierde

Vogelgriep vastgesteld op vermeerderingsbedrijf in Wageningen

In Wageningen (provincie Gelderland) is op een vermeerderingsbedrijf met kippen vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 47.000 dieren op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.
In de 1 en 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 49 pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Preventieve ruiming in Holwierde
Verder worden er vandaag ook circa 74.500 vleeskuikens op een bedrijf in Holwierde geruimd, naar aanleiding van de vogelgriepbesmetting bij het vleeskuikenbedrijf in Losdorp. Het bedrijf in Holwierde wordt als risicovol contact gezien van het besmette bedrijf in Losdorp, omdat bij het traceringsonderzoek van contacten naar voren is gekomen dat de houder van het vleeskuikenbedrijf in Losdorp ook de vleeskuikens van het bedrijf in Holwierde verzorgt. Hierop wordt het bedrijf verdacht verklaard. Omdat niet volledig uit te sluiten is dat met deze activiteiten het vogelgriepvirus is overgebracht van de locatie in Losdorp naar het bedrijf in Holwierde, is besloten om de vleeskuikens op het bedrijf te ruimen. De ruiming vindt plaats door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dergelijke preventieve ruimingen komen vaker voor en zijn gebaseerd op een risicobeoordeling van de NVWA. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven