Bio-PE gripzakken van suikerriet

Gripzakken worden vandaag de dag gemaakt van polyethyleen (PE) op basis van fossiele grondstoffen. Verpakkingen van PE-monomateriaal kunnen in de huidige infrastructuur gewoonlijk worden gerecycled als deze groot genoeg zijn. De productie van plastic op basis van fossiele grondstoffen draagt niet alleen onnodig bij aan uitputting van onze grondstoffen, maar creëert ook schadelijke uitstoot met nadelige gevolgen voor het klimaat.

"Bij DaklaPack willen wij verder gaan dan alleen maar een product maken dat kan worden gerecycled", vertelt Carina Bindel. "Wij streven ernaar om al direct in de eerste levensfase, dat wil zeggen bij de keuze van de grondstoffen, onze producten een nieuw ontwerp te geven en rekening te houden met de gevolgen voor het milieu."

Suikerriet
"Na grondig onderzoek hebben wij een geavanceerd hernieuwbaar materiaal gevonden. Dit materiaal is gemaakt van suikerriet en kan chemisch worden verwerkt tot bio-PE. Het gebruik van suikerriet zorgt voor een besparing van grondstoffen en wordt beschouwd als een drop-in-oplossing. De chemische structuur en de eigenschappen van bio-PE zijn namelijk gelijk aan die van traditionele PE, zodat bio-PE kan worden gebruikt als directe vervanging. Daarom kan bio-PE in de traditionele PE-stroom worden gerecycled binnen de huidige infrastructuur. Bovendien worden er geen delen van het suikerriet verspild. Alles wat niet bruikbaar is om ethanol te produceren voor de productie van plastic, wordt gebruikt om de installaties van energie te voorzien, wat het doel ondersteunt om een afvalvrije en circulaire economie te bereiken."

DaklaPack Europe is een internationaal georiënteerd familiebedrijf dat flexibele plastic verpakkingen produceert, met het hoofdkantoor in Lelystad. "Bij DaklaPack hebben wij de verantwoordelijkheid op ons genomen om onze verpakkingen dusdanig aan te passen dat deze in de huidige infrastructuur recyclebaar zijn. Het doel is om gelijke tred te houden met de richtlijnen van de Europese Commissie om vóór 2030 alle verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar te maken. Met onze bio-based gripzakken zijn we een stap dichter bij dit doel. Door ook de oorsprong van het materiaal en de unieke eigenschappen hiervan te benadrukken, helpen we klanten om te kiezen voor duurzame alternatieven in plaats van de tegenhangers die vaak veel vervuilender zijn", legt Carina uit.

"Onze bio-PE gripzakken zijn bovendien voorzien van een certificeringslogo van een onafhankelijk bureau, waarmee we aantonen dat de zakken bijna geheel gemaakt zijn van bio-based materialen. Bijna, want onze bio-PE-folie wordt gefabriceerd op dezelfde machines als PE op basis van fossiele grondstoffen en kan dus kleine, verwaarloosbare sporen hiervan bevatten."

Voor meer informatie:
DaklaPack Europe
info@daklapack.nl
www.daklapack.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven