Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat heeft een chocolade paashaas met big bags te maken?

De chocolade harten voor Valentijnsdag zijn de winkels nog niet uit of de schappen liggen alweer vol met chocolade paaseieren. Chocolade, het is een populair product dat het hele jaar door in allerlei varianten wordt ingezet om speciale gelegenheden mee te vieren. Uit de supermarkt of bij de chocolatier vandaan, de zoete smaak van cacao weet de smaakpapillen van menigeen te bekoren.

Cacaobonen verpakt in big bags onder beschermende atmosfeer (MAP). 

Er komt echter nogal wat bij kijken voordat de cacaoboon tot eetbare chocolade is verwerkt. De boom waaraan de boon groeit is te vinden in landen rond de evenaar. Ivoorkust is hét cacaoland bij uitstek, maar de cacaoboom groeit ook in bijvoorbeeld Ghana, Brazilië en Indonesië. De bonen reizen de hele wereld over naar landen waar ze tot halffabricaat en eindproduct verwerkt worden.

Onder meer naar Amsterdam. Wist u dat onze hoofdstad de grootste cacaohaven ter wereld is? Hier komt per jaar maar liefst 600.000 ton cacaobonen per schip binnen. Dat is een zesde deel van de hele productie wereldwijd. Daarnaast is Nederland de grootste verwerker van cacao ter wereld.

De bonen doorkruisen per containerschip diverse klimaatzones waardoor ‘het zwarte goud’ onderweg wordt blootgesteld aan diverse condities: koude, warmte, vocht… Schimmel en condensatie liggen dan op de loer. Beide niet bevorderlijk voor de houdbaarheid. Om nog niet te spreken van eventuele insectenschade. "Het laatste wat je wilt, is dat de kostbare lading verloren gaat." Aan het woord is Mark Klopstra van VacQPack. Het bedrijf is gespecialiseerd in het biologisch verpakken van producten met behulp van zogenaamde modified atmosphere big bags.

"Onze big bags helpen schade aan de lading te voorkomen," vervolgt hij. "Er zit een meerlaagse liner in die een uitstekende zuurstof- en vochtbarrière vormt. Deze is voorzien van een door ons ontworpen klep en een kop met gepatenteerde membraanfunctie. Met speciale apparatuur halen we de lucht uit de big bag. Als de zak volledig gevacumeerd is, vullen we deze met stikstof of CO2, twee toegestane gassen die uitermate geschikt zijn voor gebruik bij biologische producten. Je brengt er het zuurstofpercentage mee naar beneden. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd en krijgen insecten geen kans. Met een wereldwijde vertegenwoordiging vinden onze big bags en apparatuur overal ter wereld hun weg en zijn we ook in staat ter plaatse te vacumeren en begassen. Zo gaan wij verspilling te lijf én kan de consument zonder schuldgevoel genieten van zijn chocolade paashaas," besluit Klopstra.

Voor meer informatie:
Mark Klopstra
VacQPack
+31 183 700137
info@vacqpack.com
www.vacqpack.com

Publicatiedatum: