Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe EU bio-verordening: Wat is er veranderd wat betreft mengvoer?

Met de jaarwisseling is ook de nieuwe EU bio-wetgeving in de vorm van Verordening Nr. 2018/848 in werking getreden, met de daarop aangebrachte aanvullingen en bijbehorende uitvoeringsverordening. Deze vervangt de oude bio-verordening en beschrijft onder meer waar de biologische productie en etikettering van bio-producten aan moet voldoen. Zo is er ook wat veranderd wat betreft mengvoer. Op de website van Reudink staat de volgende uitleg.

Regionaliteit aandeel
Het aandeel grondstoffen dat uit de regio afkomstig moet zijn, is met de nieuwe regelgeving voor pluimvee en varkens verhoogd van 20% naar 30%. Wij houden hier rekening mee in de samenstelling van onze voeders. Onze klanten ontvangen jaarlijks in januari een verklaring van ons over de afname in het afgelopen jaar. Dit, zodat zij daarmee kunnen aantonen welk deel van het totale rantsoen, geleverd door Reudink als voerleverancier, voldoet aan de regionaliteitseisen.

Omschakelgrondstoffen
Het toegestane aandeel omschakelgrondstoffen is met de nieuwe regelgeving voor pluimvee en varkens verlaagd van 30% naar 25%. Ook hier houden wij bij het samenstellen van de voeders rekening mee. Het aandeel omschakelgrondstoffen kunt u terugvinden op de afleverbonnen en in het geval van zakgoedproducten op het label.

Let op: het maximum van 25% geldt voor het toegestane aandeel omschakelgrondstoffen in volledige voeders. Bij klantspecifieke samenstellingen kan dit anders zijn, aangezien er dan rekening zal worden gehouden met de producten die op het bedrijf zelf aanwezig zijn.

Derogatie conventionele grondstoffen
In voeders voor leghennen (>18 weken) en varkens (zwaarder dan 35 kilogram) mogen geen conventionele agrarische grondstoffen meer ingezet worden. Reudink heeft het assortiment voeders hierop aangepast. Of het aan u verstrekte voer voldoet aan deze regelgeving kunt u ook controleren op de afleverbon of in het geval van zakgoed op het label. Het aandeel conventionele grondstoffen staat dan als '0%' vermeld.

Meer inhoudelijke informatie over de nieuwe EU bio-verordening vindt u op de website van Skal.

Publicatiedatum: