Vervoersverbod voor Hedevelds Bio Ei na lokale vogelgriepbesmetting

"Onze kippen zijn gelukkig gezond, maar op dit moment mag er geen ei het erf af"

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft wederom een besmetting van vogelgriep bevestigd. In Bentelo (provincie Overijssel) is bij legkippen op een pluimveebedrijf hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle circa 120.000 dieren van dit bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Naast het besmette bedrijf ligt een pluimveebedrijf van dezelfde eigenaar, waar dezelfde verzorgers werken. Dit bedrijf met circa 69.000 kippen wordt preventief geruimd.

In een zone van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf liggen naast het hierboven genoemde pluimveebedrijf 3 andere pluimveebedrijven. Een van deze bedrijven staat leeg. De overige twee bedrijven hebben geen directe contacten met het besmette bedrijf, er is dus geen sprake van een verhoogd risico op besmetting door risicovolle contacten. Deze twee bedrijven blijven geblokkeerd en intensief gemonitord. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen 4 pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd en door WBVR getest op vogelgriep. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen 32 andere pluimveebedrijven.

Vervoersverbod rond het besmette bedrijf
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. In deze 10 kilometer zone liggen 10 andere pluimveebedrijven. Het verbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

En daaronder valt ook net Hedevelds Bio Ei in Hertme. Om die reden zijn de boerderijwinkel en de eitomatiek aan de Lodieklanden per direct gesloten. "Een slecht begin van het jaar", verzuchtte Rian Jannink gisteren op de website Borne Boeit. "Het is het allerergst voor onze collega in Bentelo natuurlijk. We hopen maar dat zijn kippen niet geruimd hoeven te worden. Onze kippen zijn gelukkig gezond, maar op dit moment mag er geen ei het erf af tenzij onder hele strikte condities. We hebben daarom besloten onze winkel deze week in ieder geval dicht te houden."

Ophokplicht blijft in heel Nederland van kracht
Naar aanleiding van de eerste besmetting in Zeewolde stelt minister Schouten per 26 oktober 2021 voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Dierentuinen, kinderboerderijen en hobbyhouders zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. Ook geldt er een landelijk bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen waar risicovogels worden gehouden.

Risico pluimveehouderij ingeschat op zeer hoog
Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) wordt ingeschaald als zeer hoog. Dit staat in de risicoanalyse “Rapid Risk Assessment” van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van november 2021.

Genetische analyse wijst op een nieuwe HPAI H5N1 virusintroductie door trekvogels
WBVR heeft de HPAI H5N1 virussen van de eerste drie besmette bedrijven sinds oktober 2021 geanalyseerd. Het betreft een nieuwe virusintroductie, die waarschijnlijk door trekvogels naar Nederland is gekomen. De huidige virussen in Nederland zijn niet verwant aan de Aziatische H5N1 stammen die mensen kunnen infecteren.

Bron: WUR / Borne Boeit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven