Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raquel Tello, commercieel directeur van het Spaanse S.A.T. Algaida:

"We hopen dit jaar nieuwe markten aan te boren voor onze biologische frambozen"

Met een aandeel van 25,43% was Spanje in 2020 de op één na grootste producent van frambozen in de EU. De teelt vindt nagenoeg volledig plaats in de provincie Huelva, waar 98% van het Spaanse frambozenareaal gelegen is.

Huelva is ook de op één na belangrijkste frambozenregio in de Europese Unie. Het moet enkel Polen voor zich dulden. Maar na jarenlang sterk te zijn gegroeid, moet het areaal nu al verschillende seizoenen terrein prijsgeven, zo vertelt men bij S.A.T. Algaida.

"Vier tot vijf seizoenen geleden hadden we een frambozenareaal van 40 hectare, maar nu schiet daar nog maar 26 hectare van over. Naast eigen teelt betrekken we ook product van telers die aan ons leveren. Maar de laatste tijd zijn de cijfers nauwelijks winstgevend in de frambozenteelt", vertelt Raquel Tello, commercieel directeur van S.A.T. Algaida. "De productiekosten liggen hoger dan bij aardbei, terwijl de verkoopprijs de afgelopen jaren wel drastisch is gedaald."


Raquel Tello

"Marokko betreedt met grote hoeveelheden het speelveld en de productiekosten liggen er veel lager dan in Spanje, zowel wat betreft grond, handenarbeid of grondstoffen. Het fruit is bovendien van zeer goede kwaliteit. Marokko is dus directe concurrentie voor ons. Om winstgevend te zijn, moet de gemiddelde seizoensprijs uitkomen op
€ 8, maar van september tot midden december zijn er slechts 2 weken geweest waarin we die waarde hebben bereikt."

Het Observatorium van Prijzen en Markten van de Andalusische gewestregering geeft cijfers over deze algemene neerwaartse trend in de provincie. In 2020/21 is het frambozenareaal met 11,9% gekrompen en de prognose van telersvereniging Freshuelva voor het huidige seizoen wijst op een verdere daling van 8,1%. Deze afname van het areaal staat in schril contrast met de toename van de import, die in de afgelopen 5 jaar verviervoudigd is, van 3.000 ton in 2015/16 tot bijna 13.000 ton in 2020/21. Driekwart kwam uit Marokko, zo stelt het rapport van het Observatorium.

"Ondanks dat we minder frambozen telen, hebben we besloten om in te zetten op biologische teelt. Dit jaar hebben we 1 hectare Adelita-frambozen als biologisch gecertificeerd. We brengen die in de winterperiode, van februari tot maart/april, op de markt en we hopen er nieuwe afzetmarkten mee aan te boren die betere prijzen bieden. We richten ons in de eerste plaats op Duitsland en Frankrijk", zegt Raquel. "We geloven echt in het biologische verhaal. Nu hebben we nog maar 6 hectare biologisch gecertificeerd, maar volgend jaar worden dat er 20."

Premium aardbeien
Het zachtfruit van Algaida wordt onder het merk Fresmiel op de markt gebracht en ligt in de schappen van supermarktketens in vooral het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Het bedrijf zal dit seizoen tussen de 300 en 350 ton frambozen, 200 ton blauwe bessen, 60 ton bramen en 7.000 ton aardbeien oogsten. Algaida werkt uitsluitend met hoogwaardige rassen en het grootste deel wordt op de markt gezet in premium-verpakkingen. 

"Op ongeveer 70% van ons areaal van bijna 200 hectare staan aardbeien. We hebben geïnvesteerd in beschermde en semi-beschermde rassen waardoor we onze aardbeien in de betere supermarkten in heel Europa kunnen plaatsen", vertelt Raquel Tello. "We werken voornamelijk met Calinda, een ras van de Nederlandse veredelaar Fresh Forward. Wij waren de eersten in Huelva om het ras te testen en we telen het nu al 7 jaar. We oogsten ook al 3 jaar Fandango, een ander premium ras van dezelfde veredelaar, en Rociera, een variëteit die ons mooie opbrengsten oplevert", legt de commercieel manager uit. "We hebben er altijd voor gekozen om ons te onderscheiden met de hoge kwaliteit van ons fruit."

Voor meer informatie:
Raquel Tello
S.A.T. Algaida
P.I. Matalagrana, nave 56
21730 Almonte (Huelva) - Spanje
Tel: +34 959 406 944
comercialalgaida@fresmiel.es