Hoge opbrengsten, lagere prijzen voor biologische tafelaardappelen

De prijs voor biologische consumptieaardappelen kwam over 2020-2021 uit op € 28,53 per 100 kilo. Per hectare komt dat neer op € 10.041. Vorig jaar lag de prijs op € 38,41 per 100 kilo en bedroeg de hectareprijs € 13.738. Dat staat te lezen in het jaarverslag dat Agrico presenteert. 

Hoge opbrengsten zorgden voor lagere prijzen in heel West-Europa, verklaart commercieel manager Wieger van der Werff. ‘Met name de export naar Duitsland liet het behoorlijk afweten doordat Duitsland zelf zulke hoge opbrengsten haalde.’ Ook in België en Frankrijk haalden telers hoge opbrengsten. Van der Werff: ‘De local-for-local-markt is in de biologische markt behoorlijk bepalend en zeker in Duitsland. Als er veel product is, kopen consumenten het liefst eerst producten die in eigen land zijn geteeld.’

Afzet in Nederland goed
De afzet van biologische tafelaardappelen in Nederland liep juist wel heel goed. Het prijsverschil tussen in Nederland en in Duitsland afgezette aardappelen was groot. In 2020 zette Agrico in totaal 19.283 ton aan biologische aardappelen binnen consumptie af. Daarvan kwam bijna 8.000 ton terecht bij de Nederlandse supermarkten, 11% meer dan het jaar ervoor. ‘Agrico groeit in biologisch harder dan de biologische markt zelf en dat is voor ons een goede ontwikkeling’, vertelt operationeel manager Mark Zuidhof. Het marktaandeel van Agrico in de Nederlandse retail steeg daardoor van 53 naar 54%. ‘En daar zit nog rek in, omdat de Nederlandse retail toe wil naar 100% Nederlands product’, voorspelt Zuidhof.

Hoogste opbrengst in vijf jaar dankzij robuuste rassen
De hectareopbrengst van biologische tafelaardappelen, gerooid in de maat 40/65, lag in 2020 op 29,9 ton per hectare. Dat is de hoogste opbrengst van de laatste vijf jaar. In 2019 lag de opbrengst op 29,4 ton. In de maat 0/op ongesorteerd kwam de opbrengst uit op 35,2 ton per hectare, ook de hoogste in vijf jaar. ‘Dat komt vooral doordat we steeds meer robuuste rassen telen met hoge opbrengsten’, zegt Zuidhof. Er was sprake van een goed rooiseizoen, met een bovengemiddelde kwaliteit van de aardappelen. Wel zorgde de regen in september voor meer kwaliteitsproblemen bij de wat later gerooide aardappelen.

Vooruitzichten biologisch
Agrico wil de komende jaren zijn leidende rol binnen het biologische landschap in Nederland verder uitbouwen. Maar de grote groei moet vooral plaatsvinden buiten de Nederlandse retail. Dat betekent meer richten op exportmarkten en industrie. ‘Qua export zet Agrico in op meer rechtstreekse contacten met buitenlandse klanten. Nu gaat dat vaak nog via tussenpersonen. Maar wij willen zelf bij die klant aan tafel zitten, omdat we met onze robuuste rassen een goed verhaal hebben’, vertelt Van der Werff. Verder ziet Agrico op de chipsmarkt goede kansen met het ras Beyonce en op de fritesmarkt met het ras Nirvana.

Boekjaar 2021-2022
Boekjaar 2021-2022 draagt het duidelijke stempel van Phytophthora. De opbrengsten in diverse rassen zijn fors lager dan in 2020. ‘Dat leidt tot aanzienlijk hogere prijzen en hogere financiële hectareopbrengsten, zeker voor de telers die de Phytophthora dit seizoen op tijd onder controle hadden’, voorspelt Van der Werff.

Opbrengst biologisch pootgoed: € 14.190 per hectare
Verreweg het grootste deel van de biologische pootgoed van Agrico ging in 2020-2021 naar dochteronderneming Desmazières in Frankrijk. Net als bij gangbaar had ook het biologisch pootgoed veel last van de Covid-maatregelen. 

De prijs voor biologische pootaardappelen kwam uit op € 45,10 per 100 kilo 28/op. Per hectare is dat € 14.190. Vorig jaar was dat € 17.300 per hectare. ‘Dit is de laagste prijs in zes jaar, maar door hogere hectareopbrengsten kwam de uiteindelijke financiële hectareopbrengst redelijk vergelijkbaar uit met de jaren 2015, 2016 en 2017’, vertelt commercieel manager Wieger van der Werff.

233 hectare in de pool
Agrico startte het seizoen met in totaal 261 hectare biologisch pootgoed. Daarvan werd zo’n 10% afgekeurd, waardoor er uiteindelijk over 233 hectare werd afgerekend in de pool. Daarvan bestaat 55% uit robuuste rassen. In 2019 werd 222 hectare afgerekend in de pool. De opbrengst kwam uit op 28,1 ton in de maat en inclusief bovenmaat op 31,5 ton. In 2019 was dat 27,1 ton respectievelijk 32,5 ton.

Green Deal is een kans
Voor de toekomst wil Agrico zich nog meer gaan onderscheiden op gebied van biologisch. De groei met Next Generation-rassen over de grens wordt nu nog belemmerd doordat in alle landen het gebruik van gangbaar pootgoed voor de biologische consumptieteelt is toegestaan. "Alleen in Nederland en Frankrijk is het verplicht om biologisch uitgangsmateriaal te gebruiken. Dat vertraagt onze rassenintroductie", aldus Van der Werff. Een kans voor Agrico is de Europese Green Deal. Daarin staat dat het areaal biologisch in 2030 moet zijn gegroeid van 8,5% nu naar 25%. "Maar dan moeten we wel veel bekender worden over de landsgrenzen. Daar gaan we de komende jaren op investeren, met het intensiveren van contacten en wellicht herintroductie van de merknaam Bioselect."

Voor meer informatie:
Agrico
+31 (0)527 639980
info@agrico.nl
www.agrico.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven