Consumptie biologische voeding in Servië aanzienlijk lager dan in EU

Consumenten in de EU geven veel meer uit aan biologische voeding dan consumenten in Servië. Het Servische nieuwsportaal AgroNews bericht dat in de EU de gemiddelde consumptie binnen deze categorie ongeveer €50 per hoofd van de bevolking bedraagt. In sommige landen, zoals Nederland, kan dit bedrag oplopen tot wel €300. In Servië staat de gemiddelde consumptie van biologische voeding echter op €2,40 per hoofd van de bevolking. 

Professor dr. Branislav Vlahović van de landbouwfaculteit in Novi Sad, zegt dat Servië haar bio-areaal uit zou moeten breiden. Momenteel worden in Servië 24.000 hectare land benut voor de biologische teelt. Volgens Vlahović kan men dit getal op twee manieren interpreteren: "Ten opzichte van voorgaande jaren houdt het een aanzienlijke toename in. Het bio-areaal telde in 2015 nog slechts 15.000 hectare. Er is dus sprake van groei en dat is positief. Anderzijds is het zo dat het bio-areaal in Servië nog altijd bescheiden is in vergelijking tot dat in omliggende landen."

Dr. Vlahović vergelijkt het bio-areaal van Servië met dat van haar buurlanden: "Het areaal dat in Slovenië gewijd is aan de biologische teelt bedraagt 50.000 hectare, in Kroatië is dit 90.000 hectare, in Hongarije ongeveer 300.000 hectare en in Roemenië bijna 400.000 hectare."

In Servië vertegenwoordigen de teelt van biologisch fruit en druiven ongeveer een derde van de totale biologische voedselproductie. 

Bron: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven