Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vittorio Gona (Italië):

"Het is een dagelijkse strijd om de prijzen voor bio-AGF af te stemmen op de kosten"

"In november zijn we getuige geweest van een vrij aanzienlijke daling van ongeveer 30%. En dat is meer dan de gebruikelijke inkrimping van de volumes in deze tijd van het jaar", vertelt Vittorio Gona, een agribusiness-expert die gespecialiseerd is in biologische groenten en fruit.

Vittorio Gona

Gona, die al jaren actief is in de afzet bij de Italiaanse coöperatie Albabio, spaart zijn kritiek op het gedrag binnen de toeleveringsketen niet, want vele spelers lijken ongevoelig voor de voortdurende stijging van de productiekosten, terwijl er voor de teeltbedrijven geen verhoging van de vergoedingen zit aan te komen.

"De situatie drukt zwaar op de telers. Leveranciers verhogen hun prijzen, maar wij kunnen geen evenredige toename bewerkstelligen bij de afzet van onze producten. Een groot deel van onze klanten organiseert zelfs promotieacties, waardoor we met de rug tegen de muur komen te staan. Het is een dagelijkse strijd om de prijzen af te stemmen op de kosten."

"Tegelijkertijd ondervinden we de gevolgen van de steeds lagere doeltreffendheid van de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen", legt de ondernemer uit. "De biologische sector wordt – terecht – streng gecontroleerd en het aantal beschikbare middelen is echt beperkt. Dat zie je terug in de oogstopbrengsten."

"En alsof dat nog niet genoeg is, zien we de laatste tijd een constante terugval in de promotie van Italiaanse groenten en fruit."

Gona hoopt dat, na wat er dit jaar is gebeurd, Sicilië op zoek zal gaan naar een nieuwe manier om haar biologische aanbod weer onder de aandacht te brengen. "We denken daarbij aan een nieuw uniform systeem dat onder leiding van het Italiaanse ministerie van Landbouw voorziet in promotieacties voor Siciliaanse en Italiaanse groenten en fruit op Europees en internationaal niveau. Momenteel zijn verschillende overheidsinstanties belast met de promotie, wat tot versnippering en desorganisatie leidt, zoals we hebben kunnen zien op Macfrut 2021 en Fruit Attraction 2021. En we zullen waarschijnlijk in hetzelfde bedje ziek zijn op Fruit Logistica 2022 en Biofach 2022. Op deze manier geven we de buitenlandse concurrentie de wind in de zeilen."

Een blik op de prijzen
"De terugval van de Italiaanse producten op de markten in de maand november is voornamelijk te wijten aan een algemeen overaanbod, gekoppeld aan een deuk in het consumentenvertrouwen door de toename van het aantal coronabesmettingen in de Centraal-Europese landen. In de volgende twee weken zou de situatie weer wat rechtgetrokken kunnen worden met de Kerstperiode in het verschiet. De gemiddelde telersprijzen zijn momenteel € 2 per kilo voor de datterino-tomaat, € 1 per kilo voor de gladde ronde tomaten, € 1,40 per kilo voor cherrytomaten, € 1,40 voor donkergroene courgettes en € 1,50 voor aubergines."

Publicatiedatum: