PEF-methode een essentiële stap binnen de productie van groentenchips

Gezonde, hoogwaardige groentensnacks, deels uit overtollige en zo mogelijk Duitse grondstoffen, dat is het doel van het in 2018 opgerichte bedrijf Vakuum Food. Onder de merknaam 'Snacks TEAM by Vakuum Food' is het aanbod van het bedrijf, dat sinds dit jaar gevestigd is in het Niedersachsenpark, zich snel ontwikkeld. Niet alleen via de directe verkoop, zoals in boerderijwinkels, maar ook via de levensmiddelenhandel raken de smakelijke snacks bij de consumenten. Hierbij helpt de bestaande IFS- en bio-certificering.


Martin Johanning is de trotse oprichter en directeur van Vakuum Food GmbH & Co KG.

De sleutel tot het bedrijfssucces is de hypermoderne techniek die bij de productie gebruikt wordt. Door het vacuüm frituren verdampt het water al bij lage temperaturen en kan men bij 110 graden frituren in plaats van de gebruikelijke 160 graden. "Het gevolg: geen verkleuringen, lage arcylamidewaarden en minder vet", vertelt Martin. De productie is mogelijk in biokwaliteit en in conventionele vorm.

Stijgende vraag
Naast het vacuüm frituren wordt er in nauwe samenwerking met het nabijgelegen bedrijf Elea de PEF-methode toegepast, een unieke techniek waarbij het oppervlak van de grondstof met behulp van pulserende elektrische velden behandeld wordt. Een glad oppervlak, mogelijk gemaakt door de gelijkmatige porievorming veroorzaakt door PEF, maakt korter frituren mogelijk, onder andere omdat er minder vet nodig is. Martin: "Zonder PEF zouden sommige producten uit ons assortiment er niet eens zijn. In zoverre is deze methode een essentiële stap binnen ons productieproces."

Momenteel verkoopt het bedrijf naast aardappelchips overwegend rode bieten-, zoete aardappel- en wortelchips evenals een peulvruchtenmix. "Onze aardappelchips wordt vooral in de directe verkoop, bijvoorbeeld bij Zuid-Duitse boerderijwinkels, goed ontvangen. Ook chips uit paarse aardappelen worden steeds populairder. Bio-groentenchips van onze distributiepartner Bio-Art zijn inmiddels bij Spar Oostenrijk verkrijgbaar."

Goed voor het milieu en duurzaam
"Aan de ene kant willen we de technologie van het vacuüm frituren verbeteren en vooruithelpen. Aan de andere kant willen we ook de productcategorie en -capaciteit uitbreiden. We bevinden ons weliswaar in een marktniche, maar geloven desondanks in het internationale ontwikkelingspotentieel en de afzetkansen op de markt."

Met de groentenchips zet Martin niet in de laatste plaats ook nieuwe standaarden in de strijd tegen levensmiddelverspilling. "We kunnen overtollige producten gebruiken die anders bij het afval zouden belanden. Dit past bij de huidige trend van duurzaamheid en goed zorgen voor het milieu."

Voor meer informatie:
Martin Johanning
Vakuum Food GmbH & Co. KG
Gewerbepark 9-11
49143 Bissendorf, Duitsland
info@vakuum-food.de 
www.snacks.team


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven