Tholen - Het valt Ivar van Dorst niet mee om als startende teler een afzetmarkt te vinden. Zijn bedrijf is er nog niet klaar voor om te kunnen leveren aan de groothandel en de oogst is te groot om op kleine schaal lokaal af te zetten. Onderaan de streep lukt het maar niet om een afnemer te vinden voor de bijna 10.000 pompoenen die hij heeft geoogst.
Van grond af opbouwen
Vijftien jaar geleden stopten de ouders van Ivar met hun gangbare akkerbouwbedrijf. Op de overgebleven 5 hectare startte Ivar in 2021 met strokenteelt. "Waar je bij een bedrijfsovername al credentials hebt voor financierders, afnemers en dergelijke, kan dit best wel tegenvallen wanneer je een bedrijf van de grond af op gaat bouwen."
Hoofdzakelijk teelt Ivar granen, zaden en peulvruchten die hij in een korte keten afzet, onder andere via zijn eigen webwinkel. Het zijn veel zogeheten oerrassen die hij teelt. Verschillende soorten kruidenthee en pompoenen vullen de akkers verder in. "Ik koos voor strokenteelt omdat ik dat zie als een toekomstmodel waarbij je biodiverser, met een lagere ziekte- en plaagdruk, in mijn geval zonder gewasbeschermingsmiddelen, kunt telen terwijl je nog steeds efficiƫntie behoudt."
10.000 pompoenen
Het valt hem niet mee om als startende teler afzet te vinden voor zijn producten. De pompoenenoogst is voorbij en het herfstseizoen is in volle gang in de Nederlandse keukens. Zo'n tien lokale winkels en marktkramen plaatsen met regelmaat bestellingen bij Ivar. Maar toch ziet het er naar uit dat er ongeveer 8.000 tot 10.000 stuks overblijven. De pompoenen zijn van het ras Orange Summer, dat geschikt bleek voor strokenteelt.
"Dit typeert de 'tussenfase' waarin we verkeren. Voor enkel retail-verkopen zijn we dus net te groot en voor de groothandel wordt bijvoorbeeld een GlobalGAP-certificaat gevraagd. Dat is in het eerste opstartjaar vaak nog niet geregeld. Volgend jaar zal dit certificaat wel geregeld zijn. Tot die tijd is het lastig om de markt in te komen en dat terwijl de kwaliteit super is."
Biologisch certificaat
Het zijn van een startende teler heeft, net als het niet-groot-en-niet-klein-zijn, nadelen. Het is lastig om certificeringen rond te krijgen. Ivar zou zijn producten graag biologisch noemen. "Aangezien ik op geen enkele manier gewasbeschermingsmiddelen wil gaan spuiten en kunstmest wil gaan strooien, kan ik net zo goed bij Skal certificeren, zodat ik over een aantal jaar de biologische prijs voor mijn producten mag vragen."
Inmiddels is hij in omschakeling, maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Je hebt eigenlijk een heel jaar nodig om je te verdiepen in alle eisen van certificering, maar aan de andere kant heb je ook productie nodig om te kunnen certificeren."
Ivar hoopt dat hij voor december een bestemming heeft gevonden voor zijn pompoenen, die daarna tot januari nog wel houdbaar zijn.
Voor meer informatie:
Ekoto
Ivar van Dorst
+31 (0)6 37475472
[email protected]
www.ekoto.nl