"Gevestigde orde die nooit in biologisch wilde doen, gaat toch overstag"

Eigen receptuur voor elke klant bij Natural Spices

Tholen – Bij Natural Spices staan ze elke dag samen met foodmerken, topkoks en cateraars in de keuken. Dit om een veelzijdigheid aan onder meer kruidenmixen, sauzen en marinades te ontwikkelen. Allemaal gemaakt van kruiden en specerijen die het in Mijdrecht gevestigde bedrijf over de hele wereld inkoopt.

"In de productie is steeds meer aandacht voor private labels," vertelt Yvo Keijlewer. "Hierin doen we het behoorlijk goed en dit kunnen we ook biologisch. Men klopt bij ons aan met de wens voor een bepaalde mix. Daarin nemen we het hele proces uit handen. Elke klant heeft bij ons zijn eigen receptuur. Het moet echt een unieke mix zijn. Dit businessmodel hanteren we vanaf dag 1. Je kunt zoveel kanten op met onze grondstoffen, de veelzijdigheid maakt het heel leuk."Natural Spices werd jarenlang gerund door Yvo's vader Yvan. Yvan heeft een aantal jaar geleden een stapje terug gedaan en is nu verantwoordelijk voor de productontwikkelingen. Yvo heeft bedrijfseconomie gestudeerd, maar bleek naar eigen zeggen 'veel te eigenwijs voor het gewone bedrijfsleven'. Dus besloot hij in 2005 zijn vader te gaan helpen bij het verder professionaliseren van Natural Spices.

"Ik was tijdens mijn studie al werkzaam bij Natural Spices, dus ik wist precies om welk type bedrijf het ging. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De laatste jaren hebben we een grote professionaliseringsslag gemaakt. We zijn zelf gaan produceren en het assortiment is verder uitgebreid. We hebben nu niet alleen kruiden en specerijen, maar bijvoorbeeld ook marinades en sauzen. Het mooie is dat we dit alles in house produceren. Hierdoor zitten we er zelf bovenop en kunnen we indien noodzakelijk eenvoudig dingen aanpassen. De komende jaren is het vooral belangrijk dat we commercieel aan de weg gaan timmeren."

Yvan en Yvo

Ambitie: top 5 speler worden
Bij Natural Spices werken ze met het hele team aan de ambitie om in Europa uit te groeien tot een top 5 speler voor natuurlijke en gezonde smaakmakers. Hoe staat het daarmee? Yvo: "We kunnen nog lang niet tippen aan de omzet die deze bedrijven draaien. Wel zijn we goed op weg. Zo zijn we het afgelopen jaar met 50% gegroeid." Uiteraard merkten ze ook bij Natural Spices wat gevolgen van de wereldwijde pandemie. "We doen veel aan export. Tijdens de eerste lockdown kostte de crisis zeker wel omzet, de afzet daalde met zo'n 30%. Toch hebben we het jaar 2020 met een mooie plus afgesloten."

Biologisch aanbod groeiende
Natural Spices biedt volgens Yvo al een jaar of tien biologische producten aan. "De vraag naar biologisch neemt flink toe en we hebben steeds meer aanbod. Uiteraard kijken we ook hoe we het bio-assortiment nog verder kunnen uitbreiden. Producten van biologische herkomst passen goed bij ons voornaamste doel: we willen met Natural Spices de eetgewoontes verbeteren en gezonder maken."Welke bio-producten zijn het populairst? "Wat opvalt is dat de kruiden en specerijen waar je van kunt vinden dat ze de gezondheid bevorderen heel hard gaan. Kurkuma is een voorbeeld daarvan, dit product past goed in de trend richting gezondheid. Dit blijft voorlopig ook nog wel groeien."

Het conventionele aanbod is wel een stuk groter. "Niet van alle producten is altijd een biologische variant beschikbaar. Hierin is de laatste jaren wel een inhaalslag gemaakt. Maar een gedroogde Jalapeño peper bijvoorbeeld is conventioneel al vrij slecht verkrijgbaar, laat staan in biologisch. De gewone keukenkruiden en -specerijen leveren geen problemen op, denk hierbij aan uien, knoflook, peper en gember."

Natural Spices werkt voornamelijk met vaste leveranciers. "We werken het liefst met veel vaste producenten. Steeds meer bedrijven die eerst alleen reguliere producten aanboden stappen ook in biologisch. Je ziet hoe de gevestigde orde die nooit in biologisch wilde doen, langzamerhand toch overstag gaat. Zij willen toch wel een graantje meepikken van de groeiende populariteit van biologisch."

De bio-sachets uit de consumentenlijn van Natural Spices.

Consumentenlijn
Yvo is erg trots op de consumentenlijn die zij vorig jaar in de markt hebben gezet: kruidenmixen in een duurzame verpakking. En eind augustus ​is er een biologische lijn met sachets voor maaltijdmixen en dips gepresenteerd. "We hebben hierbij extra gelet op de samenstelling, de mixen zijn minder zout en bevatten bijvoorbeeld geen suikers. Alles is gewoon een stukje gezonder en we hebben bewust gekozen voor een duurzame verpakking."

Voor meer informatie:
Yvo Keijlewer
Natural Spices
Rendementsweg 3b
3641 SK Mijdrecht
0297 254109
06 25007359
yvo@naturalspices.nl 
www.naturalspices.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven