Turkse verwerker van biologische AGF verhoogt capaciteit en kwaliteit met nieuwe sorteermachine

Mapeks werd in 1999 opgericht in het Turkse Izmir. Vanuit haar vier verwerkingsfaciliteiten, in Bilecik, Usak, Afyon en Malatya, levert het bedrijf 35 verschillende biologische fruitsoorten aan 80 landen op zeven continenten. Daarnaast exporteert het bedrijf diepgevroren kersen, morellen, abrikozen en vijgen. De jaarlijkse waarde van de export van het bedrijf bedraagt €30,1 mln.

Mapeks investeerde onlangs in de Blizzard optische sorteermachine van Tomra. Mustafa Memur, bestuursvoorzitter van Mapeks Organics, licht deze keuze toe: "De verwerking van diepgevroren biologisch fruit is een belangrijk opkomend segment. Vandaag de dag worden de producten van Mapeks op 12.000 verkooppunten over de hele wereld verkocht. Ongeveer 80% hiervan bevinden zich in de Verenigde Staten, waar onze biologische fruitproducten het hele jaar door in supermarkten verkrijgbaar zijn. Het is essentieel dat onze producten van hoge kwaliteit zijn en aan alle eisen op het gebied van  voedselveiligheid en hygiëne voldoen. Het gebruik van optische sorteermachines biedt vele voordelen op het gebied van de productkwaliteit en voedselveiligheid zodat we kunnen beantwoorden aan hoge productstandaarden en productverlies kunnen beperken. Om deze redenen kozen wij voor de Blizzard optische sorteermachine."

Mapeks Organics gebruikt de Blizzard met name voor de verwerking van aardbeien, kersen, abrikozen en granaatappelen. De nieuwe machine is veel efficiënter in vergelijking tot traditionele, handmatige sorteermethoden. Het kost nu 15 in plaats van 40 minuten om een ton product te verwerken. Hiermee zal Mapeks haar maandelijkse productie tot wel 25% kunnen verhogen. 

Jaarlijkse productie van 40.000 ton diepgevroren fruitproducten
Mustafa Memur legt uit dat zowel een consistente productkwaliteit en
-opbrengst als een hoge productie van belang zijn. Hij vertelt: "Met de Blizzard kunnen we ongeschikte producten en vreemd materiaal van de productielijn verwijderen en zo onze opbrengsten verbeteren. Het feit dat we verschillende producten in verschillende seizoenen verwerken is ook een belangrijke factor."

De hoge resolutiecamera's van de Blizzard werden gecombineerd met pulserende ledverlichting voor een sterk beeldcontrast, waardoor de nauwkeurigheid dicht in de buurt komt van sorteeroplossingen die gebruikmaken van lasertechnologie. Dit resulteert in een uiterst  efficiënte verwijdering van vreemd materiaal en producten met een afwijkende vorm of kleuring. 

Verwerking diepgevroren AGF snelgroeiende sector in Turkije
De afgelopen 10 jaar is de verwerking van diepgevroren groenten en fruit toegenomen in Turkije, zowel voor de export- als binnenlandse markt. De Covid-19-pandemie heeft deze groei verder aangejaagd. Gedurende deze periode groeide de capaciteit van Mapeks met 50%. 

Mustafa Memur legt uit: "De pandemie heeft de consumptiegewoonten veranderd. Voedingsmiddelen die voor langere periodes kunnen worden bewaard zonder dat de voedingswaarde ervan achteruitgaat, en die geen toevoegingen bevatten, hebben aan populariteit gewonnen. Dit betekent dat de vraag naar diepgevroren voedingsproducten is toegenomen en de consumptiegewoonten in Turkije in korte tijd zijn veranderd."

Voor meer informatie: 
Marijke Bellemans
Tomra
marijke.bellemans@tomra.com 
www.tomra.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven