Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mechanische vliegenvanger bestrijdt met name de stekende hoornvlieg

Vliegen afvangen zonder chemie

Vliegen blijven een probleem in de melkveehouderij, ook al valt het dit jaar mee vergeleken met vorige jaren. Koeien hebben last van de beestjes. Dat vermindert het dierenwelzijn, geeft een hoger risico op ziektes en het hindert soms een hygiënische melkwinning. Om zoveel mogelijk af te komen van chemische vliegenmiddelen, ging een aantal biologische melkveehouders in Utrecht op zoek naar alternatieven. De mechanische vliegenvanger is er eentje van. Afgelopen vrijdag gepresenteerd bij veehouder Kool in Hei- en Boeicop. En komende vrijdag bij veehouder van Tilburg in Breukelen.

Arjen Kool geeft aan een goed onderscheid te maken in de vliegen die bestreden moeten worden. "Chemisch pakt alles. Daar is geen verschil." Met de mechanische vliegenvanger bestrijdt hij met name de stekende hoornvlieg. Die leeft op koeien en gaat er ook niet vanaf. "Alleen om eitjes te leggen in verse mest op het land." Deze vlieg is dus goed te vangen met de vliegenvanger zoals hij die nu heeft.

De afgeveegde vliegen vliegen naar het licht toe. In dit geval het dak waar ze door de gaatjes/sleufjes in een tussenruimte komen. Daar komen ze niet meer uit. Door de warmte gaan ze dood en vallen langs de zijkant naar beneden. De dode vliegen vallen in een opvangbak. Deze kan aan de buitenkant geleegd worden.

De andere vliegen, zoals de stalvlieg en herfstvlieg, bestrijdt Kool op andere manieren. "Heel veel is al te bereiken met het maken van een goede leefomgeving voor natuurlijke vijanden: vogels en vleermuizen." Ook is bijvoorbeeld regelmatig mestmixen van belang.

De hoornvliegpopulatie heeft hij nu ook redelijk onder controle. "Nul is een illusie. We zitten nu op een niveau dat de koeien merkbaar rustiger zijn. Dat betaalt zich terug: minder stress is meer melk en gezondheid." Al met al kostte de vanger een paar duizend euro aan materiaal. "Dat komt niet alleen terug in dierenwelzijn, maar ook doordat wij nu geen insecticiden meer nodig hebben."

Praktisch gezien heeft Arjen Kool, die samen met zijn vader Gert-Jan (biologisch) boert, wel het één en ander moeten leren. Samen met veegedragsdeskundige Ronald Rongen van Low Stress Stockmanship Europe (LSSE) bepaalde hij de juiste afmetingen en kleurstelling van de val en de juiste plaats. Nu de koeien gewend zijn, gaan ze allemaal soepel door de vliegenvanger. Een enkeling treuzelt wat, maar wordt door de kudde meegenomen of opgeduwd.

CLM Onderzoek en Advies, LSSE en vliegenexpert Joop Prijs begeleiden de biologische melkveehouders bij de ontwikkeling van hun val. Vrijdag 1 oktober aanstaande is er nog een presentatie, dan bij familie Van Tilburg, Laan van Gunterstein 2 in Breukelen. Tussen 11:00 en 15:00 uur.

Voor meer informatie:
Eric Hees
CLM Onderzoek en Advies
Gutenbergweg 1
4104 BA Culemborg
0345 470737
ehees@clm.nl 
www.clm.nl 

Publicatiedatum: